Αλ. Τσίπρας: "Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό"

«Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την «ντροπή» του για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση και εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τους δεκάδες θανάτους και την ανθρώπινη τραγωδία που συμβαίνει στις θάλασσές μας. «Αισθάνομαι ντροπή ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για τις ευθύνες της Ευρώπης και για το επίπεδο της συζήτησης για το προσφυγικό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «όσοι σπείραν ανέμους θερίζουν θύελλες, μόνο που οι θύελλες θερίζουν τις χώρες πρώτες υποδοχής».

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, καθώς δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, αλλά υπάρχουν και τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι’ αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας ότι «κάποιοι προτείνουν να υψώσουμε τείχη. Στη δικιά μου την αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα πεθαίνει ότι κάποιοι θέλουν να υψώσουν φτάχτες. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Οταν μια ζωή κινδυνεύει αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον της ανθρωπιάς. Αισθάνθηκα άσχημα όταν ηγέτες στη σύνοδο της περασμένη Παρασκευής, μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Οταν τέθηκε το ερώτημα ποιο είναι το καθήκον μας να τους απωθήσουμε ή να τους σώσουμε, δεν απάντησαν».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι δεν πήρε απαντήσεις και διερωτήθηκε ποιο ήταν το αντιστάθμισμα που πήρε η χώρα με αυτή τη δέσμεση.  Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι σήμερα αντιπολιτεύεστε την Ευρώπη ενώ σε ό,τι αφορά το σύστημα των ενοικιαζόμενων δωματίων ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει.