Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι βουλευτές της N.Δ. που από τον περασμένο Μάιο αναμένουν την υπουργοποίησή τους, αλλά και οι υπουργοί που είτε προσδοκούν αναβάθμιση είτε φοβούνται ότι ο Πρωθυπουργός θα τους δείξει την πόρτα της εξόδου.
Το σενάριο που έλεγε ότι αμέσως μετά τις εορτές – ενδεχομένως και την επομένη των Φώτων – ο K. Καραμανλής θα προχωρούσε σε ριζικό ανασχηματισμό, φαίνεται να μην έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου βάζει και πάλι φρένο σε όσους συντηρούν τέτοιου είδους προσδοκίες, καθώς οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούν για περιορισμένες αλλαγές που μπορεί να γίνουν από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο ώστε να έχουν χαρακτήρα επετειακό με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων της N.Δ. στην εξουσία.
«Περιορισμένες αλλαγές» – για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα – σημαίνει ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης θα μείνει ως έχει: Δηλαδή οι Θ. Ρουσόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Γ. Σουφλιάς και Γ. Αλογοσκούφης, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών στελεχών με τους οποίους ο K. Καραμανλής έχει την πιο στενή επαφή, δεν μετακινούνται. Αν αυτό συμβεί – που είναι το πιθανότερο – τότε οι κινήσεις στη σκακιέρα των αλλαγών θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.
Κεντρικά πρόσωπα
Τα κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού θα είναι – τότε – εκ των πραγμάτων η Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία οι πληροφορίες επιμένουν ότι το πιθανότερο είναι να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, και ο N. Κακλαμάνης που θα εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας με ταυτόχρονη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Αθηναίων.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο K. Καραμανλής για τη θέση του υπουργού Υγείας, αλλά και για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα των ζυμώσεων στα βουλευτικά πηγαδάκια, καθώς από το Μάξιμου δεν έχει αφεθεί να διαρρεύσει πληροφορία για τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού.
Οι συγκυρίες
Αποτέλεσμα ζυμώσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι και οι διαρκείς αναφορές σχετικά με το ποιοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα το ποιοι φεύγουν διαμορφώνεται κάθε φορά από τη συγκυρία της επικαιρότητας. Για παράδειγμα, τις τελευταίες εβδομάδες δίπλα στο όνομα του Ευάγγ. Μπασιάκου έχει προστεθεί το όνομα του Π. Παναγιωτόπουλου, μετά τη γνωστή ιστορία αποπομπής του προέδρου του ΟΕΚ Αγγ. Οικονομόπουλου, ενώ στις αρχές του Σεπτεμβρίου στη μαύρη λίστα «έπαιζε» το όνομα του M. Κεφαλογιάννη λόγω των προβλημάτων που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι στην ακτοπλοΐα. Τώρα ο M. Κεφαλογιάννης φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων που παραμένουν στη θέση τους.
Θα μπουν
Σταθεροί στον κατάλογο εκείνων που πρόκειται να μπουν στην κυβέρνηση είναι οι B. Πολύδωρας και Σ. Τσιτουρίδης. Ο δεύτερος μετά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό εμφανίζεται να έχει «ανεβασμένες μετοχές», ενώ οι «μετοχές» του B. Πολύδωρα είναι σταθερά ψηλά κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές – και τώρα βρισκόμαστε ενώπιον των δημοτικών εκλογών. Ο λόγος; Στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος συνομιλητής της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, την οποία φοβούνται ότι θα διεμβολίσει ο Γ. Καρατζαφέρης. Για τον ίδιο λόγο αναζητούνται πρόσωπα στη Βόρεια Ελλάδα τα οποία θα έχουν απήχηση στη «σκληρή βάση» του κόμματος. Έτσι, για παράδειγμα, είναι πιθανό ο K. Κιλτίδης να υφυπουργοποιηθεί. Και μια και ο λόγος για υφυπουργούς, η ονοματολογία για το ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται είναι καθημερινή, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “