Στο ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία προτιμάει να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη Νομισματική Ένωση καλεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι «κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία» και συγκεκριμένα για την Ελλάδα σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας Νομισματικής Ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης».
Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο σωστό δρόμο. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανομένη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Έλληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια του πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο».
Ερωτηθείς αν η Γερμανία και ο ίδιος ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε απάντησε με νόημα «δεν το πιστεύω» και πρόσθεσε ότι «στο Eurogroup ήμασταν σύμφωνοι». Παράλληλα εξήγησε και την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή» και υπογράμμισε ότι «στόχος μας δεν ήταν ποτέ να διχάσουμε την Ευρώπη, αλλά επιθυμούσαμε μια Ευρώπη με μια σχετική ευελιξία».
«Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της Νομισματικής Ένωσης με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, και εξήγησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς φίλους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».
Κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να θεωρούν ότι η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο, όμως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε διαφορετική άποψη και υποστήριξε ότι «είμαστε οικονομικά ισχυροί, είμαστε η πολυπληθέστερη χώρα, έχουμε κεντρική θέση στην Ευρώπη και γι’ αυτό κεντρικό ρόλο. Όμως δεν είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είμαστε μια πυρηνική δύναμη και η γερμανική κοινωνία επίσης δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτού του είδους τον πολιτικό ηγετικό ρόλο».
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να αναλάβουμε ένα μέρος της ευθύνης και γι’ αυτό είναι έξυπνο να κάνουμε πολλά από κοινού με τη Γαλλία. Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν συμμετείχε και η Βρετανία. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ευθύνη μας στην Ευρώπη, όμως δεν μπορούμε να ηγηθούμε μόνοι μας».