Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η φονική πυρκαγιά στο ΨΝΑ στο Δαφνί

Θέμα χρόνου ήταν η τραγωδία που έλαβε χώρα το απόγευμα στο Δαφνί. Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν επανειλημμένως στείλει γραπτώς αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας και την Εισαγγελία για μεταφορά σε άλλο σημείο του ασθενούς που φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς.

Όπως κατήγγειλε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Νίκος Παναγούλης οι εργαζόμενοι είχαν στείλει 30 διαφορετικές αναφορές προς τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί», το υπουργείο Υγείας και την Εισαγγελία προειδοποιώντας ότι συγκεκριμένος τρόφιμος είναι πολύ επικίνδυνος.  Όπως υποστηρίζει, ο διαφαινόμενος ως δράστης του εμπρησμού νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτοτραυματιστεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένο ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» σημείωσε ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων. «Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.

Το πρώτο θανατηφόρο «μήνυμα» του περασμένου Μάη

Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ο ένας ασθενής χτύπησε με «θλων-αμβλύ όργανο» τον άλλο ασθενή που νοσηλευόταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και υπέκυψε μετά την επίθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.

Ο ασθενής-θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή. Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού. «Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση», αναφέρεται στην ΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.

«Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η τωρινή τραγωδία

Από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής  σε πτέρυγα με 17 νοσηλευόμενους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά καθώς ο ένας φέρει εγκαύματα και ο άλλος έχει αναπνευστικά προβλήματα. Ο πρώτος νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο και οι δεύτερος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».  Τα θύματα είναι όλα άνδρες νοσηλευόμενοι. Οι υπόλοιποι ασθενείς που βρίσκονταν στο κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μετακινήθηκαν και νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του ΨΝΑ. Κατά ορισμένες πληροφορίες οι ασθενείς της συγκεκριμένης πτέρυγας, σε σημαντικό ποσοστό, είναι σοβαρά περιστατικά και κάποιοι ήταν δεμένοι.

Αρχικά φαίνεται πως πήρε φωτιά το στρώμα στο ειδικά απομονωμένο θάλαμο όπου νοσηλευόταν ο φερόμενος ως δράστης και στη συνέχεια οι φλόγες επεκτάθηκαν στο αφρολέξ με το οποίο ήταν επενδεδυμένοι οι τοίχοι του θαλάμου, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και πυκνοί καπνοί να κατακλύσουν όλη την πτέρυγα, όπου νοσηλεύονταν συνολικά 17 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν καθηλωμένα.

Αμέσως από το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του νοσοκομείου άρχισε η επιχείρηση για την απομάκρυνση των νοσηλευομένων. Κατά την κατάσβεση που ακολούθησε και την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι τρία άτομα, η ηλικία των οποίων είναι από 30 έως 45 ετών, είχαν χάσει τη ζωή τους. Ο φερόμενος ως δράστης φαίνεται ότι διασώθηκε τελικά.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Άμεση υπήρξε και η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ με 5 ασθενοφόρα, 2 μηχανές και 1 όχημα μικρού όγκου. Άμεσα ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και ο υπουργός Υγείας ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδωσε οδηγίες για το συντονισμό της επιχείρησης και στη συνέχεια μετέβη επιτόπου, επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ενώ ο Υπουργός Υγείας διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών.  Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «O ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για το τραγικό τέλος τριών συνανθρώπων μας που νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Είναι απαραίτητη η διερεύνηση των ιδιαίτερων συνθηκών του θλιβερού αυτού περιστατικού. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι διαχρονικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και η μη ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι το πολιτικό υπόστρωμα τέτοιων δυστυχημάτων».

Το ΚΚΕ εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των τριών συνανθρώπων μας. «Ο αποτρόπαιος θάνατος που βρήκαν οι 3 ασθενείς, που νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, που μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων αποτράπηκαν τα χειρότερα, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφαλείας ασθενών και εργαζομένων» αναφέρει σχετικό σχόλιο του κόμματος.

«Είναι σοκαριστική και προκαλεί πολύ μεγάλη θλίψη η είδηση για τον φρικτό, άδικο και παράλογο θάνατο που βρήκαν, εξαιτίας πυρκαγιάς, τρεις συνάνθρωποί μας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου νοσηλεύονταν. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι ευθύνες γι’ αυτό το τραγικό γεγονός» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.