«Κόρτε» Ρέντσι σε Μέρκελ για το ιταλικό χρέος και για αποφυγή Ευρώπης «δύο ταχυτήτων»

Η πορεία του ελληνικού θέματος αλλά και του ιταλικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης EXPO του Μιλάνου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, την Δευτέρα το βράδυ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ξεκίνησε, ήδη, εκστρατεία «γοητείας» προς το Βερολίνο προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερους όρους για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας, που πλέον ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.  Επίσης, Μέρκελ και Ρέντσι φέρονται να συζήτησαν για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη με τον δεύτερο να θέτει, εκ νέου, αίτημα για ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή συνδρομή στην αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος μεταναστών και προσφύγων.

Αν και δεν έγιναν καθόλου δηλώσεις, η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός έθεσε, επίσης, και πάλι, το ζήτημα της υιοθέτησης μεγαλύτερης ευελιξίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι όπως δείχνει και η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι δεν χρειάζεται «μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, πλουσίων και φτωχών».  Όπως υπογραμμίζει, επίσης, η ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πύλης Huffington Post, στην χθεσινή συνάντησή του με την καγκελάριο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διευρυνθούν και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην διεθνή έκθεση του Μιλάνου διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον Ιταλό πρωθυπουργό και την σύζυγό του, έσφιξαν τα χέρια εκατοντάδων επισκεπτών και στην συνέχεια ακολούθησε δείπνο.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε η Corriere della Sera αρκετοί αποδοκίμασαν τόσο τον Ρέντσι όσο και την Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στην έκθεση. Άλλοι πάλι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, προσπάθησαν να τους πλησιάσουν για φωτογραφήσουν κυρίως την Καγκελάριο, καθώς, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, περισσότερο αναγνωρίζουν αυτήν ως επικεφαλής της ΕΕ παρά πχ τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.