Ανασχηματισμός με ανατροπές

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του και αναζητά την κατάλληλη μέρα, ώστε η κίνηση να έχει το μέγιστο επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Οι πιθανότερες ημερομηνίες- σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Καραμανλή- είναι 7η και 8η Ιανουαρίου, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 του μήνα.

Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση με τα θέματα Παιδείας, όπου ρίχνει στο τραπέζι την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά στελέχη θα αναδείξουν με όποιον τρόπο μπορούν το γνωστό σκάνδαλο της Ζίμενς, που επιστρέφει μέσω Δικαιοσύνης στο προσκήνιο για να υποστηρίξουν ότι «και στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν οι καλοί και οι “κακοί” και η διάφορα της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η πρώτη ανακαλύπτει η ίδια και παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα».

Ένας μήνας γράψε- σβήσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από το συνεχές γράψε- σβήσε που κράτησε σχεδόν έναν μήνα ο κ. Κ. Καραμανλής κατέληξε στο σχήμα με το οποίο θα δώσει την καθοριστική για την πορεία του κόμματός του μάχη των ευρωεκλογών. «Δεν θα είναι ανασχηματισμός λάιτ, όπως πολλοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν, αλλά δεν θα καρατομηθούν και όλοι οι κορυφαίοι, όπως του ζητούν επίμονα οι νέοι βουλευτές», λέει κομματικό στέλεχος και υποστηρίζει ότι «ο ανασχηματισμός θα έχει ανατροπές που θα δημιουργήσουν νέες προσδοκίες στη βάση του κόμματος». Πάντως, μέχρι χθες ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφύγει να μπει σε διαπραγμάτευση με όσους κατέχουν σήμερα τα κρίσιμα υπουργεία. Έτσι κανείς δεν ξέρει η καραμπόλα των αλλαγών σε ποια θέση θα τον οδηγήσει, ενώ δεν αποκλείεται, όπως επισημαίνουν με νόημα στελέχη της Ρηγίλλης, κάποιοι που δεν το φαντάζονται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης. «Αυτήν τη φορά ο Πρωθυπουργός δείχνει διατεθειμένος να μην διαπραγματευθεί με κανέναν, καθώς με καθυστέρηση έχει καταλάβει και ο ίδιος ότι εάν κρατήσει ισορροπίες και κάνει τα χατίρια των προσβεβλημένων στελεχών του, ο ανασχηματισμός θα είναι χωρίς περιεχόμενο και αντί να τον ωφελήσει θα γίνει μπούμερανγκ για τον ίδιο και την παράταξή του», λέει κορυφαίος υπουργός. «Εάν ο ανασχηματισμός είναι μια από τα ίδια, καλύτερα να μην το κανείς καθόλου πρόεδρε», είπε στον κ. Καραμανλή ένα παλιό κομματικό στέλεχος που συναντήθηκε μαζί του πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε χωρίς δυσκολία.

Πήραν φωτιά τα υπουργικά γραφεία

Το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, υπουργοί και υφυπουργοί, ήταν χθες σε κατάσταση πανικού. Τα τηλεφωνά τους είχαν πάρει φωτιά, καθώς ο ένας επιχειρούσε να εκμαιεύσει από τον άλλον εάν είχε κάποιο μήνυμα από το Μαξίμου και κυρίως εάν μίλησε με τον Πρωθυπουργό ή τον Γιάννη Αγγέλου. Μέσα σ΄ αυτό το αβέβαιο για όλους στην κυβέρνηση κλίμα, τα σενάρια χθες για τις επικείμενες αλλαγές εναλλάσσονταν με ταχύτητα αστραπής. Από τα υπουργικά γραφεία στα καφέ του Κολωνακίου, από εκεί στα δημοσιογραφικά γραφεία και ξανά πίσω για να κάνουν πάλι τον ίδιο κύκλο. Έτσι, ο Γιώργος Αλογοσκούφης τουλάχιστον τρεις φορές είχε βρεθεί εκτός κυβέρνησης και άλλες τόσες είχε μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Στα δύο. Κάποιοι υποστήριζαν ότι σπάει το υπουργείο του, εκείνος κρατά το χαρτοφυλάκιο του παλιού Εθνικής Οικονομίας, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών μπαίνει πρόσωπο με φιλολαϊκό προφίλ για να διαχειριστεί με άλλη ματιά τα φορολογικά και τα έσοδα του κράτους. Οι ίδιες φήμες ήθελαν και πάλι την Ντόρα Μπακογιάννη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Προκόπης Παυλόπουλος παραμένουν στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φωλιάς, σύμφωνα με φήμες, ήδη βρίσκεται εκτός υπουργείου Ανάπτυξης με τους κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο και Αντώνη Σαμαρά να είναι πιθανότεροι διάδοχοί του. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιος θα πάει στο υπουργείο Υγείας, ενώ ονόματα που ακούγονται ξεπερνούν τα πέντε. Στην κυβέρνηση επιστρέφει σίγουρα- όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες- ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ οι φήμες επιμένουν ότι η κ. Μαριέττα Γιαννάκου θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο.

Ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα έστειλε ο κ. Καραμανλής ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδείασυζήτηση η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε όσα απασχολούν τη νεολαία, όπως αυτά αναδείχτηκαν μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο καθορισμός της ημερομηνίας της προ ημερησίας συζητήσεως στη Βουλή για την Παιδεία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ερχόμενη Πέμπτη (η Βουλή ανοίγει ξανά την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου), ενώ πιθανή είναι οποιαδήποτε ημερομηνία μετά τις 12 Ιανουαρίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “