Ολοκληρώθηκε η τετραμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Γιουνκέρ, σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει τις ελληνικές προτάσεις για άρση του αδιεξόδου.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ είχαν σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τον ενημέρωσε για το τι έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup και στη συνέχεια είδε και τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μετά το τέλος της τετραμερούς δεν έγιναν δηλώσεις.

Προσερχόμενη στη συνάντηση η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Και υπήρχε ένα σαφές όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε αλλά και χωρίς ανακατατάξεις. Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από την Ελλάδα σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και είναι σημαντικό να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα». Προσέθεσε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις μήνες η Ευρώπη να συζητά αυτό το θέμα τονίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με υπευθυνότητα για να υπερβούμε μια και καλή τη δύσκολη κατάσταση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν ν’ ακούσουν τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.