Μέρκελ: "Και τώρα τρέχουμε"...

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι χρειάζεται εντατική δουλειά μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ είπε: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. «Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να εργαστούμε με συνεκτικό τρόπο» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μία συμφωνία θα πρέπει να γίνει δεκτή από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά θα συζητηθεί το τι θα γίνει με τα εθνικά Κοινοβούλια. «Να δούμε πρώτα εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup πρώτα» είπε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν σημείο εκκίνησης για συζητήσεις, «οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν τώρα».

Πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup και να παρουσιαστούν αποτελέσματα, σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι στόχος είναι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να παρουσιαστούν οι θέσεις των θεσμών και της Ελλάδος.

Επισήμανε ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί το θέμα της χρηματοδότησης, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Δεν συζητήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ακούσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ. Τόνισε, επίσης, ότι δεν συζητήθηκε παράταση της δανειακής συμφωνίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους της πριν παρέλθουν αρκετά χρόνια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι την Πέμπτη οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα χρειαστεί απλώς να σημειώσουν ότι ενημερώθηκαν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο Eurogroup.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η Μέρκελ δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί, και τόνισε ότι δεν μπορεί να πει τι θα ειπωθεί την Τετάρτη το βράδυ. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει συζητηθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.