Γιούνκερ - Τουσκ: «Ουσιαστικό βήμα» οι ελληνικές προτάσεις

Η ελληνική πρόταση έκανε ένα ουσιαστικό βήμα, υποστήριξε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως είπε ο κ. Τουσκ, ο ίδιος θέλησε, συγκαλώντας την έκτακτη Σύνοδο αλλά και στην συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να διασφαλίσει ότι «όλοι  βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα και συζητάμε το ίδιο πράγμα».

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν να βρεθεί λύση, υποστήριξε ο κ. Τουσκ και επανέλαβε ότι η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, γιατί όπως είπαν σε πρώτη αποτίμηση και οι θεσμοί βοηθά. Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, το Eurogroup και οι θεσμοί θα συνεργαστούν με προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να την Τετάρτη το βράδυ να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup για να συζητηθεί το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρώτες δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έκανε λόγο για μείζον βήμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν αποτελέσματα για να υποβληθούν στην Σύνοδο της Πέμπτης. Υπάρχει πρόθεση αυτήν την εβδομάδα να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, τόνισε. Και συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν θα χορηγήσει 35 δις € μέχρι το 2020 στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν στην πραγματική οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί το 1 δις ίσως ακόμη και στο β’ εξάμηνο του 2015.

Στις πρώτες της δηλώσεις και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν την Σύνοδο ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση συζήτησης. Η κ. Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι να κλείσει το 2ο πρόγραμμα για την Ελλάδα και μέχρι τότε δεν υπάρχει συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα, το οποίο και η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι δεν θέλει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Γιούνκερ απέφυγαν επισταμένα να απαντήσουν στο αν συζητήθηκε το θέμα του χρέους με την κ. Μέρκελ μάλιστα να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι σήμερα θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Επίσης, δεν έγιναν δηλώσεις περί παράτασης του προγράμματος αν και ειδησεογραφικά πρακτορεία και ξένα ΜΜΕ ανέφεραν τη συγκεκριμένη πληροφορία.