Υπέρ μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα ο Βέρνερ Φάιμαν
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας εμφανίστηκε με διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βέρνερ Φάιμαν ζητά «να βρεθεί επιτέλους μια μακροπρόθεσμη λύση», σημειώνοντας πως ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Έλληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».
Σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο αυστριακός Kαγκελάριος τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, «όμως γι αυτό θα πρέπει οι Έλληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα», κάτι που «θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».
Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών – κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους.
«Όχι πως οι Έλληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.
Σύμφωνα με τον Καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες. Όπως σημειώνει, όλο το κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα και αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ιδέα.