ΔΝΤ: Δεκτό το αίτημα της Αθήνας για καταβολή εφάπαξ των δόσεων Ιουνίου

Αποδέχτηκε το ΔΝΤ  το ελληνικό αίτημα για ενοποίηση των δόσεων που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πληρωθούν όλες μαζί στα τέλη του μήνα. Το αίτημα διατυπώθηκε επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και αφορά την σύμπτυξη των δόσεων του Ιουνίου – η πρώτη εκ των οποίων επρόκειτο να πληρωθεί την Παρασκευή – όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το Ταμείο ενέκρινε το αίτημα. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο άλλη μία φορά, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τους κανονισμούς του Ταμείου και θα δώσει χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει ως την 30ή Ιουνίου εφάπαξ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν συγκεντρώσει τα 305 εκατομμύρια ευρώ, όπως και τα 335 εκατομμύρια ευρώ της καταβολής της 12ης Ιουνίου. Θα προχωρήσει σε σύμπτυξη των δόσεων προς το Ταμείο και θα τις αποπληρώσει συνολικά, δηλαδή περίπου 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, στα τέλη Ιουνίου.

Η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι δίνει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων σε σχέση με την πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων.  Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως από τη στιγμή που δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους πιστωτές και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπήρχε λόγος να δοθεί μια δόση από τις τέσσερις, εάν εκ των πραγμάτων δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες δόσεις.