Β. Πετράτος: "Σκηνοθετημένη ιστορία" η Αμφίπολη

Το επικοινωνιακό “τσίρκο” που στήθηκε γύρω από την ανασκαφή της Αμφίπολης ένα χρόνο πριν και το οποίο επισημάνθηκε αλλά και καταγγέλθηκε δημόσια από την αρχαιολογική κοινότητα της χώρας, τέθηκε υπό αυστηρή κριτική και από το Γενικό Γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Ακαδημαϊκό, Βασίλειο Πετράτο.

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014, ο κ. Πετράτος σημείωσε, ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης «δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός», αλλά μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα». «Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», συμπλήρωσε.

Στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Πετράτου τέθηκαν και τα σοβαρά, όσο και διαχρονικά προβλήματα των κρατικών δομών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο «ανατράπηκε η δοκιμασμένη, και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη, διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».