Πούτιν: Δεν παρεμβήκαμε στις εκλογές των ΗΠΑ - Τραμπ: Κακές οι σχέσεις μας με τη Ρωσία μέχρι πριν 4 ώρες

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Στη συνέντευξη Τύπου τον λόγο πήρε πρώτος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και πρόσθεσε: “Σήμερα, Ρωσία και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία σειρά νέων προκλήσεων” και δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών έδωσαν το περίγραμμα των “πρώτων βημάτων για την βελτίωση της σχέσης και για την ανάκτηση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης”.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αντιτρομοκρατίας και κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών “δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά αυτά που συμπίπτουν αφθονούν”.

Σχετικά με την Συρία και το προσφυγικό ζήτημα΄είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επικοινωνήσει την παρέμβαση που θα πρέπει να έχουν για τον επαναπατρισμό των προσφύγων, ενώ σε ό,τι αφορά στη Βόρειο Κορέα, Τόνισε την ικανοποίησή του που τα ζητήματα με την χώρα “αρχίζουν να επιλύονται”.

Στο ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε ότι οι “ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πιο αποφασιστικές σε ό,τι αφορά την πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση”.

“Η Ρωσία ποτέ δεν αναμείχτηκε και δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στα εσωτερικά των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των εκλογών”, είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως αυτό ανέφερε και στην κατ’ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο και πρόσθεσε πω “αν υπάρξουν τέτοια στοιχεία, ή προκύψει κάτι σχετικό, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί”.

Τραμπ: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Πούτιν

“Είχαμε έναν ευθύ, ανοιχτό και βαθύτατα παραγωγικό διάλογο. Πήγε πολύ καλά”, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου και αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Πούτιν για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου.

“Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας είναι γνωστές και ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ τις συζητήσαμε αναλυτικά σήμερα”, είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε πως για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν. “Ακόμη και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός από σήμερα, Ρωσία και ΗΠΑ κατάφεραν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο”.

Επίσης ανέφερε ότι “οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ήταν σε κακό επίπεδο μέχρι πριν… 4 ώρες”

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, ο Πρόεδρος Τραμπ, είπε πως το έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του, υπογραμμίζοντας πως θεώρησε ότι είναι καλύτερα να το θέσει κατ’ιδίαν και πως πέρασαν αρκετή ώρα συζητώντας το.

Τα απρόοπτα στη συνέντευξη

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με απρόοπτα, με τους άνδρες της ασφάλειας να οδηγούν εκτός αίθουσας άνδρα που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί κρατώντας μία χειρόγραφη επιγραφή. Ο άνδρας αυτοπροσδιορίστηκε ως Αμερικανός δημοσιογράφος από το “Τhe Nation” και η επιγραφή που κρατούσε έγραφε: “Nuclear weapons ban treaty” (Τα πυρηνικά όπλα καταργούν την συμφωνία”.

 

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ με επιφύλασσε ένα λιτό σχόλιο για το πρώτο τετ-α-τετ που είχε με τον Πούτιν, αρκούμενος να δηλώσει πως επρόκειτο για «μια καλή αρχή»

Η αμήχανη χειραψία των δύο ηγετών

Η χειραψία τους στο Προεδρικό μέγαρο μόλις συναντήθηκαν ήταν αμήχανη και διήρκεσε τρία δευτερόλεπτα.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συνέχισαν τις φιλοφρονήσεις που από καιρό ανταλλάσσουν. Η αφορμή αυτή τη φορά ήταν αρκετά εύκολη. Αφού συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ, ο Τραμπ έδωσε μία γεύση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

«Έχουμε πολλά ωραία να συζητήσουμε, εμπόριο, πυραύλους, Κίνα», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο εδώ και πολλά χρόνια.

«Είναι καλό πράγμα να κάνουμε πρόοδο. Ο κόσμος θέλει να μας δει να τα πηγαίνουμε καλά. Διαθέτουμε το 90% των πυρηνικών και αυτό δεν είναι καλό», πρόσθεσε με νόημα ο Τραμπ.

Παρά τις πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να πιέσει τον Πούτιν και στο ζήτημα της φερόμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές το 2016, ο Τραμπ δεν ανέφερε τίποτα σχετικά. Δεν είπε επίσης τίποτα για Συρία, ΝΑΤΟ, Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε αργοπορημένος στο Ελσίνκι και ο πρώτος σταθμός του, ήταν το προεδρικό μέγαρο. Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για “…καψόνι και επίδειξη δύναμης από τον ηγέτη της Ρωσίας”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει την καθυστέρηση του Ρώσου ομολόγου του, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές υπήρξε μάλλον εσκεμμένη για να στρέψει το κέντρο του ενδιαφέροντος προς το μέρος του. Ο Πούτιν προσγειώθηκε στο Ελσίνκι με περίπου μία ώρα καθυστέρηση.

Λίγη ώρα πριν από την πρώτη χειραψία, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο τουίτερ: «Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», όπως αποκαλεί την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 που τον έφεραν στον Λευκό Οίκο.

«Αν είμαι έτοιμος; Απολύτως έτοιμος! Έχω προετοιμαστεί σε όλη μου την ζωή για τέτοιου είδους πράγματα», », τόνισε ο Τραμπ σε οπαδούς του στην Μοντάνα, για τη σημερινή συνάντηση

«Η κατάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ κακή. Πρέπει να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε», είχε πει από τη μεριά του ο σύμβουλός του Πόυτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.