Τρομοκρατία με επικοινωνιακή στρατηγική

Στυγνές δολοφονίες, αποκεφαλισμοί, απειλητικά μηνύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι εδώ έτοιμο να επιβάλει τους δικούς του νόμους και να βγάλει από τη μέση όλους εκείνους που το πολεμούν.

Εμφανώς πιο ισχυρό από την Αλ Κάιντα, αποτελεί τη μεγάλη απειλή του 21ου αιώνα. Με δομές κράτους, το χαλιφάτο αυξάνει τα μέλη του με βασικό όπλο την τεχνολογία. Με περισσότερους από 46.000 λογαριασμούς στο τουίτερ και επικοινωνιακό επιτελείο άρτια εκπαιδευμένο, η στρατολόγηση νέων μελών είναι εύκολη υπόθεση.

Μόνο που η έμπειρη ομάδα των τζιχαντιστών εντόπισε ένα φάουλ. Με τη σκληρότητα  δεν μπορούν να φτάσουν τους στόχους τους. Αποφάσισαν λοιπόν να αποκτήσουν μια εικόνα πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, πιο οικεία γεγονός που μαρτυρούν φωτογραφίες των μαχητών αγκαλιά με ζώα ;ή φορώντας κοσμήματα. Εικόνες που θα μπορούσαν συγκριθούν με αυτές μιας φυσιολογικής κοινωνίας.

Ωστόσο, η Δύση άργησε. Όσο η πυραμίδα του Ισλαμικού Κράτους οργανώνεται και καλύπτει τα κενά της, τόσο η Δύση στέκεται αποσβολωμένη περιμένοντας το επόμενο χτύπημα. Οι αεροπορικές επιδρομές και οι τακτικές του παρελθόντος που ακολουθούνται για την αντιμετώπισή τους φέρνουν ελάχιστα αποτελέσματα.

Οι τζιχαντιστές τρέχουν μπροστά και η διεθνής κοινότητα ακολουθεί. Ανήμπορη να τους παρακολουθήσει, ανήμπορη να τους σταματήσει. Το Charlie Hebdo ήταν η αρχή. Ακολούθησε η επίθεση στο κέντρο Τύνιδας με στόχο ξανά Δυτικούς. Και οι απειλές συνεχίζονται…

 

Διαβάστε επίσης:

http://www.cnn.com/2015/03/20/africa/tunisia-museum-attack/index.html

http://www.liberation.fr/societe/2015/01/07/11-h-30-on-a-tue-charlie-hebdo_1175871

http://www.theguardian.com/world/2014/jun/11/isis-too-extreme-al-qaida-terror-jihadi