ΠΑΣΟΚ: Με παράσταση νίκης μπαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον β’ γύρο - 2ος, με διαφορά καθαρής ήττας, ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε μεγάλη νίκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, με ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του Κινήματος να δείχνουν έτσι ότι επιθυμούν να μην αλλάξουν απλώς σελίδα, αλλά πιθανόν να γράψουν το νέο βιβλίο του ΠΑΣΟΚ.

του Θοδωρή Καλούδη

Η προτίμησή της σχετικής πλειοψηφίας όσων προσήλθαν στις εσωκομματικές εκλογές δόθηκε σε ένα άφθαρτο νέο πολιτικό που, αν και προέρχεται από τους μηχανισμούς του κόμματος, (έχει διατελέσει Γραμματεύς του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου), η θητεία του και ο ρόλος του στην Ευρωβουλή και η γειτνίασή του με τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τον «ανασυγκρότησε» πολιτικά και τον ωρίμασε ιδεολογικά.

Δεύτερος, με διαφορά καθαρής ήττας, ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μάλλον είχε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις των εικονολατρών του ΠΑΣΟΚ και τη θυμική λάμψη του γεννήτορά του, αγνοώντας την πολιτική φθορά από την κυβερνητική πορεία του και τις μετέπειτα ατυχείς πολιτικές αναζητήσεις του. Ο κ. Παπανδρέου έρχεται από μακριά, μας είναι γνωστός και δεν κομίζει κάτι νέο. Οι 7 στους 10 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το δήλωσαν με εμφατικό τρόπο σε αυτές τις εκλογές.

  • Οι αριθμοί, η ατμόσφαιρα της πρώτης νίκης, ο “τσαλακωμένος” αντίπαλος και το γεγονός ότι επέλεξε να υπηρετήσει το κέντρο βάρους του ΠΑΣΟΚ (ούτε δεξιότερα ούτε αριστερότερα) επιτρέπουν την εκτίμηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την παράσταση νίκης και στον δεύτερο γύρο.

Σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, χθες, ένα μεγάλο τμήμα όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ ή και άλλοι που το εγκατέλειψαν, αλλά διατήρησαν ενεργή την παραταξιακή τους μνήμη, αποφάσισαν να δώσουν αναπνευστήρα στο ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε στη ΜΕΘ της πολιτικής ζωής κυρίως γιατί διαχειρίστηκε, σε δύσκολες στιγμές, τη χρεωκοπία της χώρας.

 

 

Πηγή: Economico.gr