Σε Παρίσι & Ουάσιγκτον η Ελλάδα δένει την ασφάλειά της & διεκδικεί διευρυμένο ρόλο στην Ευρώπη & τη Μεσόγειο
Η χώρα μας, αυτή την περίοδο, αναπτύσσει τρεις σημαντικούς σχεδιασμούς, τόσο στο επίπεδο της αμυντικής της θωράκισης, όσο και στο επίπεδο ενός διευρυμένου ρόλου στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
του Θοδωρή Καλούδη
Σε ό,τι αφορά την άμυνα, η Ελλάδα προχωρά σε μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας της με τη Γαλλία. Οι ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται σε στενή πολιτική και αμυντική συνεργασία. Η παραγγελία 6 σύγχρονων Γαλλικών πολεμικών πλοίων, στη συνέχεια της παραγγελίας των 24 Rafal, δίνουν στη χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον κακό γείτονα. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που συνοδεύει αυτούς τους εξοπλισμούς, προσθέτει επίσης και ένα Γαλλικό «Ασφαλιστικό Συμβόλαιο» για τα νησιά του Αιγαίου, αποτρεπτικού τουλάχιστον χαρακτήρα.
Η Ελληνογαλλική αυτή συνεργασία, προχωρεί με φόντο τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας και ενώ έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της και τη γεωπολιτική της ισχύ. Αυτά θα αργήσουν βέβαια, αλλά δεν είναι κακό που η χώρα μας στέκεται ήδη στο πλάι της Γαλλίας, η οποία τα επόμενα χρόνια θα ηγηθεί αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Κάθε άλλο, μάλιστα…
Οι εξελίξεις γύρω από την Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία δεν γίνονται ασφαλώς ερήμην της Ουάσιγκτον. Η Αμερικανική διοίκηση είναι πλήρως ενήμερη των κινήσεων Μητσοτάκη – Μακρόν. Και τις εντάσσει στις νέες γεωπολιτικές διευθετήσεις των ΗΠΑ που αφήνουν χώρο για τη Γαλλία στη Μεσόγειο, την Αραβική χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική, που είναι άλλωστε εξοπλισμένες σε σημαντικό βαθμό από τη Γαλλική αμυντική βιομηχανία.
ΟΙ ΗΠΑ παραμένουν «αφεντικά» στην περιοχή για γεωπολιτικούς λόγους που, πέραν των γνωστών προτεραιοτήτων τους, έχουν να κάνουν και με τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και της μελλοντικής μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και στην Αφρική μέσω Αιγύπτου.
Και βέβαια οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σταθερό σύμμαχο και τις βάσεις της στη χώρα μας στρατηγικό σημείο ηλεκτρονικού ελέγχου της νοτιοανατολικής Ευρώπης και υποστήριξης των αεροναυτικών τους δυνάμεων στη Μεσόγειο.
Η επερχόμενη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα επικυρωθεί με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, θα διευρύνει τις σημερινές σχέσεις των δύο χωρών και θα εξασφαλίσει ένα ακόμη αποτρεπτικό «Ασφαλιστικό Συμβόλαιο» για τη χώρα. Και βέβαια θα ενισχύσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, στο πλαίσιο τόσο των πρωτοβουλιών του Κογκρέσου όσο και των ειδικών Αμερικανικών προγραμμάτων για τις «κοινές αμυντικές δραστηριότητες» των ΗΠΑ με τους συμμάχους της. Η εξέλιξη στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι ευρύτερες συμμαχίες μας στην περιοχή, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, καθιστούν τη χώρα στρατηγικό παράγοντα στο ζωτικό χώρο της Μεσογείου
Όσα, λοιπόν, συμβαίνουν αυτή την περίοδο παράλληλα και στις Ελληνογαλλικές και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θωρακίζουν αμυντικά μόνο τη χώρα, αλλά αναβαθμίζουν επίσης το ρόλο της στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.