Γιατί προχωρήσαμε σε νέα έξοδο στις αγορές με 15ετές τώρα – Πόσο πιθανό είναι το σενάριο αναδιάρθρωσης χρέους;
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Νέα έξοδο στις αγορές πραγματοποίησε η Ελλάδα με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου. Το ποσό που αντλήσαμε είναι 2 δις ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,2%.
Γιατί έκδοση 15ετούς και όχι μικρότερη; Η διάρκεια της έκδοσης αυτής είναι μεγαλύτερη από αυτές που πραγματοποιούμε το τελευταίο διάστημα. Η συγκυρία της πανδημίας μας επέτρεψε να ενταχθούμε στην έκτακτη ποσοτική χαλάρωση όπου υπό συνθήκες κανονικότητας δεν θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από ότι φαίνεται το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει κρατικούς τίτλους και ιδιαίτερα Ελληνικούς έχει καρποφορήσει καθώς τα Ελληνικά ομόλογα αποκλιμακώνονται συνεχώς. Αφορμή για την έξοδο στις αγορές με 15ετες τίτλο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι φημολογείται έντονα η περαιτέρω ενίσχυση της έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης κατά 400 δις ευρώ καθώς και η παράταση της πέρα από τον Ιούνιο του 2021.
Στα 37,8 δισεκατομμύρια το “μαξιλάρι”
Τα ταμειακά μας διαθέσιμα επαρκούν καθώς το περίφημο «μαξιλάρι» διαμορφώνεται στα 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τη νέα έξοδο πραγματοποίησε η Αθήνα προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την αποκλιμάκωση των ομολόγων. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού βοηθούν την διαμόρφωση της καμπύλης των επιτοκίων μας γεγονός που καθορίζει εν μέρει τα μελλοντικά επιτόκια δανεισμού μας.
Ένας άλλος λόγος για τη χθεσινή έξοδο είναι το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα στις αγορές χρήματος θα επανέλθει η αβεβαιότητα στα επίπεδα του Μαρτίου καθώς το δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού μεγαλώνει, με την Ιρλανδία να είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου επανήλθε πλήρως η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας. Το παραπάνω τοπίο αν πάρει διαστάσεις θα επηρεάσει και τους Ελληνικούς τίτλους.
Την Παρασκευή νέα αξιολόγηση της χώρας
Την Παρασκευή πρόκειται να αξιολογηθούμε από τους οίκους S&P και DBRS. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή ή ελαφρώς βελτιωμένη στο κομμάτι που αφορά τα ομόλογα καθώς η αποκλιμάκωση τους συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καν αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Γενικά από τους οίκους αναμένουμε και αξιολογήσεις σε επίπεδο μικροοικονομίας. Εκεί οι εκτιμήσεις μάλλον θα είναι αρνητικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Αναδιάρθρωση χρέους πόσο εφικτό είναι: Υπό τις συνθήκες αυτές είναι δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ. Μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα βοηθούσε την εξυπηρέτησή του. Το σενάριο αναδιάρθρωσης είναι πιθανό σενάριο του 2021. Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε απομείωση των ακριβών τμημάτων του χρέους και αντικατάσταση τους με άλλους τίτλους των οποίων οι αποδόσεις έχουν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.
Πηγή: Economico.gr