Μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων εξετάζει η Κυβέρνηση – Ποιους αφορά, ποια η διαφορά με τραπεζικό δανεισμό
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων εξετάζεται από την Κυβέρνηση για τις εταιρείες της Αττικής οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Πρόκειται μάλιστα να διοχετευτεί ρευστότητα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία από την συγκεκριμένη ενέργεια σε περίπου 10.000 πληττόμενες επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα ρευστότητα με ανάλογο τρόπο δινόταν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η διαφορά όμως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό πρέπει να επιστραφεί στο ακέραιο και σε κάποιες περιπτώσεις μέρος του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο 3ος κύκλος έκλεισε και πρόκειται να “πέσει” χρήμα στην αγορά ύψους 1,5 δις ευρώ μόνο από αυτή την φάση, ενώ για τον 4ο εξετάζεται η ένταξη ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων οι οποίες να μην επιστρέφουν ολόκληρο το ποσό.
Τα υπέρ και τα κατά των μέτρων. Η σύγκριση με τον τραπεζικό δανεισμό: Πρόκειται για μέτρα τα οποία παρακάμπτουν το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει γρηγορότερη και ευκολότερη χορήγηση του ποσού αλλά και μη επιβάρυνση των τραπεζών σε περίπτωση μη πληρωμής. Επικρατεί ο μύθος ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν χαλαρώσει τους όρους δανειοδότησης λόγω της κατάστασης όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αντιθέτως εξετάζουν λεπτομερέστερα τους δανειολήπτες τους.
Επιπλέον, τουλάχιστον στην επιστρεπτέα οι δικαιούχοι έχουν ένα έτος περίοδο χάριτος καθώς προβλέψεις αναλυτών δείχνουν ότι σε ένα χρόνο θα αρχίσει να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία. Δεν παύουμε όμως να μιλάμε για δανεισμό και μάλιστα κρατικό πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν οι δικαιούχοι όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα, υπάρχει κίνδυνος αύξησης του ιδιωτικού χρέους. Όσον αφορά την μη επιστρεπτέα ενίσχυση η οποία είναι προ των πυλών, είναι ακόμη καλύτερη καθώς δεν θα πρέπει να καταβληθεί πίσω το ποσό. Αφορά όμως μόνο τις επιχειρήσεις της Αττικής.
Γιατί αφορά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Oι μικρές επιχειρήσεις oι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία στην χώρα μας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητας και τις απότομες μειώσεις των εσόδων και της ζήτησης. Ο αντίκτυπος της πανδημίας δε ήταν ο ίδιος σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις, οπότε είναι αναγκαίο να υπάρξει εξισορρόπηση των διαφορών τους. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να λειτουργεί, είναι ωστόσο εύθραυστη.