Από τις επιχειρήσεις που χτυπούν την πόρτα των τραπεζών, μόνον οι μισές λαμβάνουν χρηματοδότηση – Βραχνάς οι υποχρεώσεις
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων: Η αναβολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κοροναϊό η οποία αποφασίστηκε πριν μερικούς μήνες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, έχει αρχίσει να δημιουργεί ερωτήματα:
- Τόσο για το αν τελικά θα καταφέρει ο επιχειρηματικός κόσμος να ανταπεξέλθει στις συσσωρευμένες πληρωμές του, όσο και για το αν τα κρατικά ταμεία θα επαναφέρουν τα έσοδα τους σε επίπεδα προ πανδημίας προκειμένου να μην υπάρχει ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Οι κίνδυνοι: H καθυστέρηση των πληρωμών τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι μισές Ελληνικές εταιρείες εκτιμούν ότι τι 2020 θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης και πως οι καθυστερήσεις θα μειώσουν την διαθέσιμη ρευστότητά τους.
Στον ιδιωτικό τομέα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην πληρωμή τιμολογίων καθώς οι καθυστερήσεις στην εξόφληση τους όχι μόνο στερεί την ρευστότητα από τις επιχειρήσεις αλλά αυξάνει την αβεβαιότητα και δημιουργεί ερωτηματικά για την βιωσιμότητα της εκάστοτε επιχείρησης. Αγκάθι εξακολουθούν να είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ποσοστό των οποίων αναμένουμε ότι θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η ρευστότητα των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια του κοροναϊού
Από τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στο τραπεζικό σύστημα, μόνο οι μισές λαμβάνουν χρηματοδότηση, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα ρευστότητας δεν έχει αντιμετωπιστεί στον βαθμό που πρέπει.
Κατά την διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού μικρή ανάσα έδωσαν στον επιχειρηματικό κόσμο τα 800 ευρώ που δόθηκαν από το κράτος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και η επιστρεπτέα προκαταβολή, ωστόσο ακόμη φαίνεται πως οι εταιρείες δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση σε ικανοποιητικό βαθμό. Και ανησυχούν για τον χρόνο που θα διοχετευθεί η ρευστότητα στην αγορά (Ευρωπαϊκά πακέτα) καθώς όσο αυξάνεται ο ορίζοντας και καθυστερεί η ρευστότητα, τόσο διογκώνονται τα προβλήματα.
Ποιες επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες: Σε δύσκολη θέση είναι οι μεσαίες και πολύ μικρές εταιρείες μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το πρόβλημα της ρευστότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων έχει επισημανθεί στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ως η σημαντικότερη δυσκολία με την οποία θα έρθουν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις.
Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως το ζήτημα της ρευστότητας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για την οικονομία της χώρας και πως οι τράπεζες είναι για την οικονομία ότι είναι η καρδιά για τον άνθρωπο, δηλαδή ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Το 37% των συνολικών επιχειρήσεων, θεωρούν πως το επόμενο διάστημα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και ένα ποσοστό 34% εκφράζει ανησυχίες για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας του το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Economico.gr