της Έλλης Τριανταφύλλου
Το βιβλίο «The Dangerous Case of Donald Trump» («Η επικίνδυνη περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ») που υπογράφει η ψυχίατρος δρ Μπράντι Λη του Πανεπιστημίου του Yale και συμπυκνώνει τις γνώμες 27 συναδέλφων της που ασχολήθηκαν με την «κλινική» εικόνα του Τραμπ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο «πλανητάρχης» πιθανώς να πάσχει από μια σοβαρή διαταραχή της προσωπικότητας, πράγμα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και εκτός συνόρων.
Ο δρ Λανς Ντόουντς, πρώην ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γράφει π.χ. ότι ο Τραμπ παρουσιάζει «κοινωνιοπαθητικές ιδιότητες» καθώς και μια «επίμονη απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας».
Επιστημονική άποψη για την ψυχική του υγεία, είναι προφανές ότι μπορούν – αν μπορούν εκ του μακρόθεν, διότι αμφισβητείται έντονα από την επιστημονική κοινότητα – να εκφράσουν μόνον οι ειδικοί.
Εμείς, οι υπόλοιποι, ας περιοριστούμε στα βασικά. Ο «πλανητάρχης» παρουσιάζει μία επίμονη απώλεια κάθε αίσθησης πολιτικής ορθότητας αλλά και στοιχειώδους πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Και σίγουρα, μηδενική επαφή με τις έννοιες της ευγένειας και της φιλοξενίας.
Η χθεσινή εικόνα στο Οβάλ γραφείο με τον επίσημο προσκεκλημένο, εκλεγμένο πρωθυπουργό μιας χώρας να παρακολουθεί επί ώρα μία κανονική συνέντευξη τύπου του ηγέτη με τον οποίον επρόκειτο να συναντηθεί, δείχνει πολλά. Οχι τόσο για την ουσία και τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη- Τράμπ, διότι αυτά καθορίζονται από τα συμφέροντα των δύο πλευρών. Για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνεται ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρόλο του ως ηγέτη της υπερδύναμης και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίον ασκεί την υπέρτατη εξουσία που του έχει εκχωρηθεί από τους ψηφοφόρους – πολλοί εκ των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ελληνικής καταγωγής…