Όπως ήταν αναμενόμενο η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, κορυφώνοντας τη σύγκρουση μεταξύ της μνημονιακής και της αντιμνημονιακής πλευράς .
Η Γερμανική αδιαλλαξία και όσοι την υπέθαλψαν, έφεραν την μισή Ευρώπη αντιμέτωπη με την άλλη μισή και επανέφεραν στο προσκήνιο, το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης.
Καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις θα είναι το εάν και κατά πόσο οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, θα πετύχουν έναν υψηλό βαθμό συσπείρωσης, ώστε να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο, ικανό να συγκρουστεί με το Βερολίνο. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η πιθανή επικράτηση των Podemos στις εκλογές του φθινοπώρου στην Ισπανία, γεννούν ελπίδες για μια τέτοια προοπτική. Αλλά και η Γαλλία και η Ιταλία υπό την πίεση της κοινής γνώμης, θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση έναντι της Γερμανίας.
Το Βερολίνο όπως είναι φυσικό θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Για να το πετύχει αυτό θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην Αθήνα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύο σενάρια φαντάζουν πιο πιθανά:
Πρώτο σενάριο, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και σταδιακής εξόδου από τη λιτότητα, για όλες τις χώρες που εφαρμόζουν μνημόνιο, πλην της Ελλάδας. Αυτό το σενάριο έχει αρχίσει να ξετυλίγεται από της 22 Ιανουαρίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι εξήγγειλε την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ε.Κ.Τ., θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Δεύτερο σενάριο, να γίνει διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση σε υπαναχώρηση. Το σενάριο αυτό έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της Κύπρου, διαφέρει όμως πολύ η πολιτική συγκυρία, η οποία είναι περισσότερο ευνοϊκή για την Αθήνα.
Σε αυτή την αντιπαράθεση στην οποία εν πολλοίς θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης, η κάθε πλευρά θα επιστρατεύσει τα μεγάλα της “όπλα”.
Οι μνημονιακές δυνάμεις διαθέτουν ισχυρά προπαγανδιστικά μέσα και μεγάλη μερίδα του διεθνούς και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ενώ οι αντιμνημονιακές δυνάμεις έχουν τις κοινωνίες με το μέρος τους.
Όποια και αν είναι η εξέλιξη της ενδοευρωπαϊκής διένεξης, η λύση ίσως έρθει ως από μηχανής θεός, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…..