Kompromat

Ακούγεται σαν σενάριο χολιγουντιανής φαντασίας: Ρώσοι κατάσκοποι “την έστησαν” στον άνθρωπο που στη συνέχεια βοήθησαν να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και τώρα τον έχουν “του χεριού τους”.

Και όμως, τον Ιανουάριο του 2017, 10 μόλις μέρες πριν ο Donald Trump αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, το CNN μεταδίδει ότι οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν Trump, Obama καθώς και μέλη του Κογκρέσου, ότι η Ρωσία έχει συλλέξει επιβαρυντικές πληροφορίες εις βάρος του επόμενου Αμερικανού προέδρου, προκειμένου να τον εκβιάσει. Το Buzzfeed μάλιστα έδωσε χθες στη δημοσιότητα ντοκουμέντο 35 σελίδων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον επίμαχο φάκελο, χωρίς όμως αυτό (ή το περιεχόμενο του φακέλου) να μπορεί να επιβεβαιωθεί – μια απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο χώρο των μίντια.

Ο Trump απέρριψε τις αναφορές, κάνοντας λόγο για “πολιτικό κυνήγι μαγισσών”, όμως το ζήτημα πιθανότατα θα μονοπωλήσει την προγραμματισμένη σημερινή συνέντευξη Τύπου του. Ένα κατατοπιστικό άρθρο για το τι ακριβώς ξέρουμε μέχρι στιγμής για την όλη υπόθεση θα βρείτε στο Vox.