Uphill Battle

Η ηχηρή παραίτηση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Sir Ivan Rogers την περασμένη Τρίτη έχει σημασία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Για να καταλάβουμε όμως το γιατί, πρέπει να καταλάβουμε τι βρίσκεται πίσω απ΄την αιφνιδιαστική αποχώρησή του. Ο Sir Ivan είχε έρθει σε ρήξη με μέλη της κυβέρνησης May, καθώς πίστευε ότι υποτιμούν το βαθμό δυσκολίας της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Ο πολύπειρος διπλωμάτης προφανώς αντιλαμβάνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χτισμένη πάνω σε μια σειρά από συμβιβασμούς, οι οποίοι συνήθως οδηγούν σε win-win αποτελέσματα. Το πρόβλημα με την υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία είναι ότι δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε έναν lose-lose (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) συμβιβασμό, έναν συμβιβασμό από τη φύση του δυσκολότερο να επιτευχθεί. Το να βρίσκεται κανείς μόνος του εναντίον ενός club χωρών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση για τους Βρετανούς, ενώ το χρονικό όριο των 2 ετών από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 -κάτι που η Theresa May έχει δεσμευτεί να κάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου- θέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα κοστίζει διαπραγματευτική δύναμη στη Βρετανία κάθε μέρα που περνάει.

Να υπενθυμίσουμε ότι εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές μέσα σ’ αυτό το χρονικό περιθώριο, το κράτος-μέλος αυτομάτως παύει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για παράταση της περιόδου. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν φυσικά πολύ πιο οδυνηρό για τον αδύναμο της διαπραγμάτευσης.