Our Collective Dignity

Όποια λίστα εκλογικών αναμετρήσεων του 2017 που αξίζουν την προσοχή μας κι αν κοιτάξετε, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου) θεωρούνται από τις σημαντικότερες.

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Trump, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Marine Le Pen του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είναι πολύ πιθανό να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έχοντας έτσι μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσει την προεδρία. Υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός François Fillon, οι Σοσιαλιστές ακόμη δεν έχουν χρίσει τον υποψήφιό τους, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Hollande, Emmanuel Macron, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και εμφανίζεται ως ο πιο δημοφιλής Γάλλος πολιτικός σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με τις οποίες παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της Γαλλικής κυβέρνησης (της οποίας μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ήταν μέλος) όσον αφορά το προσφυγικό έχουν ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με τις ακραίες τάσεις των καιρών, ο Macron επαίνεσε την πολιτική της Angela Merkel, υποστηρίζοντας ότι το να την κατηγορεί κανείς ότι έκανε τη γερμανική πρωτεύουσα και ολόκληρη την Ευρώπη έρμαιο της τρομοκρατίας είναι μια “αηδιαστική υπεραπλούστευση”. Επισήμανε επίσης ότι με την υποδοχή, φιλοξενία και εκπαίδευση προσφύγων, η Merkel και το σύνολο της γερμανικής κοινωνίας “διέσωσαν τη συλλογική μας αξιοπρέπεια”.