A Change is Gonna Come

“Today, too many people in positions of power behave as though they have more in common with international elites than with the people down the road, the people they employ, the people they pass on the street. But if you believe you are a citizen of the world, you are a citizen of nowhere.”

Η Theresa May έδωσε χθες το δικό της όραμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το κόμμα των Συντηρητικών, και είναι ένα όραμα με έμφαση στο ρόλο του κράτους, ένα όραμα το οποίο αφήνει χώρο σε ιδέες όπως αυτή της υπουργού Εσωτερικών της Amber Rudd, η οποία πρότεινε οι επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στο κράτος πόσους ξένους υπαλλήλους απασχολούν. Είναι επίσης ένα όραμα μάλλον ουτοπικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι υπόσχεται στις Βρετανικές επιχειρήσεις ελευθερία συναλλαγών και λειτουργίας στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς όμως την τήρηση των κανόνων για την ελεύθερη μετακίνηση που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, η Angela Merkel διεμήνυσε ότι το να δοθεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά σε ένα εκτός Ένωσης Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια τέτοια εξαίρεση θα συνιστούσε “συστημική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της”. Μένει να δούμε λοιπόν, στους επόμενους μήνες και χρόνια, ποια μέρη του οράματος May θα γίνουν τελικά πραγματικότητα, και πώς θα μοιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος αυτής της διαδικασίας.