State of the (European) Union

“Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού.” Σε ένα αντικειμενικά κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker εξέπεμψε μήνυμα ενότητας κατά τη σημερινή, ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον της Ευρωβουλής.

Στην ατζέντα της ομιλίας του σημαντικό μέρος κατείχε η οικονομία: ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτείνοντας παράλληλα την αύξηση του επενδυτικού ταμείου της Ένωσης στα 630 δισ. ευρώ. Στο μέτωπο της ασφάλειας πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τη συγκρότηση ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου. Όσον αφορά το post-Brexit μέλλον της Ένωσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Brexit δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη, ενώ σχολιάζοντας τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει “α λα καρτ” πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, πάντως, αν κάτι μου έμεινε σήμερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτό το αφιέρωμα γελοιογράφων από τις 28 (ακόμα) χώρες που την απαρτίζουν για το πώς μοιάζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Το σκίτσο του Guardian τα λέει όλα…