Η τηλεόραση χωρίς «βαρβάρους»...

Μετά από πολλά χρόνια, τρία ονόματα που κυριάρχησαν στη δημόσια ζωή ως«παράγοντες εξελίξεων» φαίνεται πως συνταξιοδοτούνται. Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Ψυχάρης βγαίνουν εκτός τηλεοπτικού τοπίου και οι δύο τουλάχιστον που έχουν άλλα παραδοσιακά Μέσα εμφανίζονται εξαιρετικά αποδυναμωμένοι. Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάφερε «καίριο πλήγμα» σε αυτό που ονομάζει «διαπλοκή» και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, που έχει συνδέσει τα ονόματα αυτά με «επιρροή που κινεί εξελίξεις και παίρνει δουλειές», είναι βέβαιο πως θα το απολαύσει και θα το συζητά για καιρό.

Αυτό είναι μια πολιτική και επικοινωνιακή νίκη του Μαξίμου σε ένα πεδίο που δείχνει να το γνωρίζει καλά. Ο πρωθυπουργός χρειαζόταν την εξέλιξη αυτή όπως το ξερό χωράφι τη βροχή. Μπορεί τώρα να ανέβει «τροπαιούχος» στη Θεσσαλονίκη, θεωρώντας πως του αρκεί ό, τι κατάφερε ο κ. Παππας για να ξεπεράσει όλα τα δεινά και τη λαϊκή δυσαρέσκια της κακής διακυβέρνησής του. Άλλωστε και στην Αρχαία Ρώμη το εξαθλιωμένο πλήθος ζητούσε από τον Άρχοντα να στείλει στο θάνατο τον ηττημένο παλικαρά… Και το απολάμβανε, έστω και νηστικό.

Μερικές ακόμα παρατηρήσεις:

1.    Ανεξάρτητα από το πολιτικό και διαδικαστικό κλείσιμο της υπόθεσης, το όλο θέμα θα έχει μεγάλη ουρά. Κυρίως νομική.
2.    Το ζήτημα του περιορισμού των τηλεοπτικών αδειών σε 4 θα απασχολήσει για πολύ καιρό θεσμούς και το δημόσιο διάλογο. Γιατί είναι αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό.
3.    Η νέα κατάσταση δημιουργεί νεα ανεργία και σημαντικά προβλήματα στον ευρύτερο κλάδο των media και της παραγωγής.
4.    Ενώ η λεγόμενη «παλαιά διαπλοκή» βγαίνει από το παιχνίδι, μια νέα, πιό φιλική στην κυβέρνηση  είναι στα σκαριά. Μόνο δύο αδειούχοι ασχολούνται αποκλειστικά με τα media στη χώρα μας. Ένας τρίτος μάλιστα είναι ο εργολάβος της νέας παρέας που κάνει κουμάντο.
5.    Είναι βέβαιο ότι, με τα λεφτά που δόθηκαν στην πλειοδοσία των αδειών και τις σημερινές οικονομικές συνθήκες η μπίζνα δεν βγαίνει. Το ενδιαφέρον είναι γιατί τα έδωσαν – κυρίως οι νεοφερμένοι – και με πιο τρόπο θα τα πάρουν πίσω…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.newpost.gr