Δεν βλάπτει να είμαστε υποψιασμένοι...

Αναμφισβήτητα, ένα από τα χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η αποκάλυψη της ποιότητας του πολιτικού μας προσωπικού. Χωρίς ισοπεδωτικές λογικές –γιατί υπάρχουν θετικά παραδείγματα- ένας κρίσιμος αριθμός βουλευτών είναι ολοφάνερο ότι στερείται σοβαρότητας και στοιχειώδους γνώσης των κοινοβουλευτικών θεσμών, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του.

Ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση ή τοποθέτηση του καθενός, την καταψήφιση ή την υπερψήφιση των προτάσεων που τίθενται, είναι αδιανόητο σε αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες, οι εκλεγμένοι στο κοινοβούλιο να παρουσιάζουν επιπόλαιες και τραγελαφικές συμπεριφορές, τις οποίες επικοινωνούν και προβάλλουν όσο περισσότερο μπορούν.

Αναρωτιέται κανείς αν είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς και της απαξίωσης ή/και της «μανίας» για συνεχή προβολή, αρνητική ή θετική, η οποία πολλές φορές γίνεται μοναδικός αυτοσκοπός.

Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα παραπάνω σε επερχόμενες ψηφοφορίες, σε εκλογές ή σε διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της χώρας (πιθανές συνεργασίες/συγκυβερνήσεις) ή στο εξωτερικό; Πόσο περισσότερο δύναται να απαξιωθεί η δημοκρατία, ο κοινοβουλευτισμός και να ευτελιστούν θεσμοί, κόμματα και ιδεολογίες;

Είναι γεγονός ότι η εκλογή των εκπροσώπων μας είναι κατά βάση δική μας ευθύνη. Ευθύνη των πολιτών που ψηφίζουν επιλέγοντας με συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια τους εκπροσώπους τους, όπως η κατάρτιση, η επαγγελματική, κοινωνική, πολιτική δράση, οι γνώσεις, η προσωπικότητά τους.

Μήπως τελικά, επιλέγουμε και ψηφίζουμε τους εκπροσώπους μας με αποκλειστικά κριτήρια τα προσωπικά ρουσφέτια, τις πελατειακές υποσχέσεις, την οικογενειακή παράδοση (τζάκια), την αναγνωσιμότητα από σήριαλ,  lifestyle εκπομπές και αθλητικές επιδόσεις;

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος μας οφείλει να είναι συνδυασμός κριτηρίων με στόχο την εξεύρεση αυτών που θα έχουν την πολιτική ωριμότητα, το ηθικό ανάστημα, το σθένος, την ευσυνειδησία και τη διορατικότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της προάσπισης της αξιοπρέπειας των πολιτών της.

Αξίζει στο μέλλον, να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι και προσεκτικοί στις επιλογές μας.