Τα δύο πρόσωπα του Mario Draghi

O Ιταλός τραπεζίτης είναι ίσως ο βασικός λόγος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η επιδίωξή του –ως επικεφαλής της ΕΚΤ- να κρατήσει σταθερό το οικοδόμημα της Νομισματικής Ένωσης τον οδήγησε σε πράξεις και αποφάσεις που κράτησαν την Ελλάδα «στο παιχνίδι». Ερχόμενος ακόμα και σε πλήρη αντίθεση με τα «γεράκια» της Γερμανίας, όχι μόνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποσοβηθούν τα χειρότερα, αλλά δημιούργησε και μια σειρά από εργαλεία που έδωσαν «ανάσα» στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.

Τα προγράμματα μακροχρόνιας χρηματοδότησης και κυρίως η Ποσοτική Χαλάρωση μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πολυπόθητη επανεκκίνηση.

Αν λοιπόν ο Mario Draghi είναι σύμμαχός μας, γιατί «άδειασε» την Πέμπτη κυβέρνηση και τραπεζίτες «παγώνοντας» την πολυπόθητη επαναφορά του waiver; Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν τηρήσαμε τα συμφωνηθέντα.

AdTech Ad

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε κεντρικού τραπεζίτη που σέβεται τον εαυτό του είναι η συνέπεια. Για να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στις αγορές, θα πρέπει να εννοείς αυτό που λες και κυρίως να το πραγματοποιείς. Και ο σούπερ-Mario ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του: «θα επαναφέρω το waiver όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Επειδή λοιπόν πρόκειται για τεχνοκράτη, που δεν καταλαβαίνει τη λογική του «ολίγον έγκυος», ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ πήρε την αναμενόμενη απόφαση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημο ΟΚ από το Eurogroup, άφησε την κατάσταση ως έχει.

Ακριβώς αυτή η έννοια της συνέπειας λείπει αυτή τη στιγμή από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Όταν προσπαθείς με «μπαλώματα» και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής να κλείσεις τις τρύπες, δεν μπορείς να περιμένεις σοβαρή αντιμετώπιση.

Όσο βασίζεσαι σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες έχουν γίνει ο κανόνας στην Ελλάδα των μνημονίων, χάνεις την όποια αξιοπιστία έχεις οικονομήσει με κόπο και θυσίες (των πολιτών). Και μαζί με αυτή, κινδυνεύεις να απολέσεις την εμπιστοσύνη των όποιων «συμμάχων» σου, οι οποίοι περιμένουν και από εσένα συνέπεια λόγων και έργων προκειμένου να προωθήσουν την κοινή σας ατζέντα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.insider.gr