The X Factor

Δεν νομίζω πως περιμένει κανείς τίποτα ιδιαίτερα συναρπαστικό από τη “σκηνή” της Βουλής σήμερα το απόγευμα. Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή 162 “ναι” και ελπίζει να φτάσει τα 165, σημαντικά χαμηλότερα από τα 180 που θα χρειαστούν τελικά για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Στο βαθμό τώρα που οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν αλλάξουν γνώμη, κάτι που όπως θα δείτε κι από τις πρόσφατες δηλώσεις Κουβέλη είναι εξαιρετικά πιθανό, οι προοπτικές για την κυβέρνηση μοιάζουν μάλλον δυσοίωνες.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της επαναφοράς της πρότασης των 8 ανεξάρτητων βουλευτών (εκλογή ΠτΔ, συμφωνία για συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και εκλογές εντός του 2015), με στόχο τη συλλογή περισσότερων υπογραφών και την εξασφάλιση στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Ποιες οι πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση; Όσο πιο πολύ σκέφτομαι τον παράγοντα ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο πολύ νόημα βγάζει στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να παίξει ρόλο “καταλύτη”, πιέζοντας την κυβέρνηση για μια συναινετικότερη λύση. Οι εκλογές τρομάζουν τον κόσμο (κάτι που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά), επομένως μια τέτοια κίνηση μπορεί να ενέχει σημαντικά πολιτικά οφέλη για όποιον την πιστωθεί. Είναι δε κοντά στις πρόσφατες προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, οπότε θα ήταν και μια κίνηση ενωτικού χαρακτήρα για την παράταξη. Ίσως αυτή τη σημασία να είχε και η δήλωση Βενιζέλου πως “Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω – και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού.”

Δεν αρκεί όμως το ΠΑΣΟΚ, πρέπει και η ΝΔ να είναι διατεθειμένη να αλλάξει στάση. Ο πρωθυπουργός έκανε πριν λίγο έκκληση για “αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”. Είναι όμως πιο πολύ στο χέρι του, παρά στο δικό μας το να μην πάει η χώρα σε εκλογές υπό τις συνθήκες ακραίας πόλωσης που έχουν δημιουργηθεί. Είναι στο χέρι του να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί μια μετωπική σύγκρουση που μπορεί να αποβεί μοιραία.