Το να προσπαθείς να βγεις από μια κρίση χρεοκοπίας αυξάνοντας τους φόρους, παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, είναι σαν να προσπαθείς να βγεις από ένα πηγάδι καθήμενος σταυροπόδι πάνω στην αρτηρία του υδροφόρου ορίζοντα που φέρνει νερό και να τραβάς τα αυτιά σου προς τα πάνω.
Ο μοναδικός τρόπος είναι να αφήσει τη στάθμη του νερού να ανέβει, επιπλέοντας μαζί της μέχρι να φτάσεις κοντά στην επιφάνεια.
Αν και το 2015 δεν είναι μια ενδεικτική χρονιά αριστερής διακυβέρνησης γιατί στο πρώτο εξάμηνο η οικονομία κινούνταν με τη δυναμική που είχε αποκτήσει το 2014 (των Σαμαροβενιζέλων), η πορεία των εσόδων ωστόσο είναι ενδεικτική του τι έχει συμβεί και ενδεχομένως του τι θα ακολουθήσει.
Τι συνέβη το 2015
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή: “Από την ανάλυση των στοιχείων, διαπιστώνεται ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα το 2015 (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) είναι μειωμένα κατά 610 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα έσοδα του 2014 παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν 9 σκληρά φορολογικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, εισφοράς αλληλεγγύης), το προηγούμενο έτος.
Η αύξηση των φόρων δηλαδή το 2015 δεν αύξησε τα έσοδα.
Επιπλέον η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αν και είχε, και φραστικά το διατηρεί, το αίτημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης πέραν των μονίμων συνηθισμένων φορολογικών υποζυγίων που δεν δύνανται να φοροδιαφύγουν, επί της ουσίας συνέχισε το ίδιο μοτίβο της μεταπολιτευτικής κλεπτοκρατίας.
Για τα στοιχεία αναλυτικά βλέπε: Λιγότερα έσοδα το 2015 παρά τη φοροκαταιγίδα του Ιουλίου
“Η μόνη κατηγορία στους άμεσους φόρους που παρουσιάζει αύξηση είναι αυτή των εσόδων από μισθούς και συντάξεις που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης (αποτελούν το 67,47% των συνολικών φόρων εισοδήματος) κατά 11,02%…”
Όπερ, τα περί θα φορολογήσουμε τον πλούτο, το κεφάλαιο και τους έχοντες και κατέχοντες ήταν σαν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της 13η σύνταξης: ψέματα.
Καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν για το 2016 ούτε μετά τη φοροκαταιγίδα που έχει ΉΔΗ εξαγγελθεί, η κυβέρνηση σύμφωνα με τα χθεσινά ρεπορτάζ προαναγγέλλει και άλλους φόρους.
Αν και το 2015 περάσαμε πολλούς μήνες ασχολούμενοι με τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, το αποτέλεσμα αυτής της αφαίμαξης της οικονομίας και της κοινωνίας για το κράτος ήταν μια οριακή αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 0,09% ή αλλιώς κατά 13,6 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές πως το κόστος αυτών των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα έχει πολλαπλάσιο αρνητικό αντίκτυπο.
Είναι άρρωστοι με τους φόρους…
Καθώς τα πράγματα δείχνουν να εκτροχιάζονται για το 2016 και η αξιολόγηση από το Κουαρτέτο έχει εξελιχθεί σε “Γεφύρι της Άρτας”, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ των “Νέων” στην κυβέρνηση σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τις μαύρες τρύπες που διαφαίνονται για το 2016 με αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς, από το 8% που είναι σήμερα, στο 10%!
Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας πως αν το 2016 η χώρα δεν καταρρεύσει από τον αντίκτυπο μιας πιθανής διεθνούς κρίσης, μιας θερμής σύρραξης με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή ή τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, θα καταρρεύσει από τη φορολογία.
Η προαναγγελία της αύξησης των εισφορών και των φόρων έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί προειδοποιητικά εμφράγματα στην οικονομική δραστηριότητα.
Μοναδική ελπίδα προς το παρόν η άρνηση των δανειστών στην αύξηση φόρων και εισφορών καθώς θεωρούν πως με τους νέους φόρους η συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση φτάνει το 70%. Πλησιάζει δηλαδή τα πρότυπα των σοβιετικών καθεστώτων που κατέρρευσαν εκκωφαντικά, παντού εκτός από τα σκουριασμένα μυαλά της ελληνικής αριστεράς.
Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις περί αδιεξόδου, κατάρρευσης και ραγδαίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα.
Με λίγα λόγια πιασ’ το αυγό και κούρευτο…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr