«Ηταν λάθος να τεθεί τόσο ψηλά ο πήχης των περικοπών στη Γαλλία. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε μια χώρα». Η φράση ανήκει στον επικεφαλής του SPD και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με μεγάλο ποσοστό και χωρίς αντίπαλο.
Στην παρατήρηση του αρχηγού του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού κόμματος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
■ Η νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία δεν οφείλεται στο προσφυγικό και στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, όπως ισχυρίζονται για προφανείς λόγους οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού, αλλά στη λιτότητα αφού, όπως επισήμανε εμφατικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γκάμπριελ: «η πολιτική των περικοπών της καγκελαρίου Μέρκελ συνέβαλε στην ενίσχυση του ακροδεξιού μετώπου στη Γαλλία».
■ Οταν η στρατηγική σου χτίζει, μεθοδικά, με αυστηρότητα και τιμωρητική διάθεση απέναντι σε όποιον διατυπώνει αντιρρήσεις, το μοντέλο της «γερμανικής Ευρώπης», πρέπει να περιμένεις ισχυρές αντιστάσεις, τη μορφή και την έκταση των οποίων δεν μπορείς να προβλέψεις. Σωστά λοιπόν ο Ζ. Γκάμπριελ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Έτσι φτάνουμε σε τρεις κρίσιμες ερωτήσεις:
- Το κόμμα του Ζ. Γκάμπριελ είναι στην κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τι έκανε για να μην επιβληθεί αυτή η πολιτική σ’ όλη την Ευρώπη; Πότε κατέθεσε εναλλακτική πρόταση;
- Ορθώς σημειώνει ότι «δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε μια χώρα», μόνο που το θυμήθηκε κάπως αργά. Χειρότερη στάση κράτησαν η Γερμανία και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της έναντι της Ελλάδας την περίοδο των διαπραγματεύσεων. Αυτός, μάλιστα, χαρακτήριζε την ελληνική κυβέρνηση «εν μέρει κομμουνιστική» και σιγοντάριζε την επιθετικότητα του Σόιμπλε και των συμμάχων του, που περιελάμβανε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν εφάρμοζε με θρησκευτική ευλάβεια το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο σήμερα με αναδρομική διαύγεια «εγκαλεί» ως υπεύθυνο για τη νίκη της Λεπέν. Μήπως η ευαισθησία του εκδηλώνεται τώρα που το πρόβλημα αφορά μια μεγάλη χώρα και συνεπώς εκτός από καθυστερημένη είναι και επιλεκτική;
- Τα πιστεύει αυτά που είπε ή απλώς επιστράτευσε τη ρητορική της αντιλιτότητας γιατί απευθυνόταν σε κομματικό ακροατήριο; Θα υπάρξει συνέχεια; Θα προτείνει κάτι διαφορετικό στη χώρα του για την Ευρώπη και θα προσπαθήσει να επηρεάσει τα αδελφά κόμματα που έχουν καταντήσει ουρά της Δεξιάς; Μήπως έχουμε να κάνουμε με τη διπλή γλώσσα της Σοσιαλδημοκρατίας (σύνηθες φαινόμενο), όπως την καθιέρωσε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου με το γνωστό σχήμα «το κόμμα είναι για το επιθυμητό, η κυβέρνηση για το εφικτό»;
Ανάγωγα
«Η πιθανότητα του Grexit είναι πάντα υπαρκτή» είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο «Βήμα». Πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σόιμπλε εργάστηκαν για το Grexit. Μας μπερδέψατε τώρα. Καλό είναι πριν μιλήσετε δημοσίως να συνεννοείστε για να ξέρουμε και εμείς ποιον πρέπει να φοβόμαστε. Δεν επιτρέπεται τέτοιος ερασιτεχνισμός!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.efsyn.gr