Γιατί (ο ροκ σταρ) Τσίπρας έχασε πόντους στο ντιμπέιτ

Με ρωτούν πιεστικά ποιος κέρδισε στο ντιμπέιτ. Αν και πλέον δεν είμαι βέβαιος ότι το κριτήριο του κόσμου με το κριτήριο ημών ταυτίζεται απολύτως -οι μετρήσεις στο πρώτο ντιμπέιτ έδειξαν ότι τελικά ο Τσίπρας έχασε πόντους και όχι ο Μεϊμαράκης, που πέταξε το σακάκι του-, θα σας πω τη γνώμη μου. Στην εικόνα κέρδισε ο Τσίπρας και στο επιχείρημα ο Βαγγέλης, κατά κράτος μάλιστα. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έντυσαν τον Αλέξη σαν ροκ σταρ και τον φώτισαν σαν τον Ιησού Χριστού. Το πλάνο του ήταν εντυπωσιακό. Στο θεμελιώδες όμως ερώτημα που έκανα στους φίλους μου “πείτε μου μια λέξη από τις δεκάδες που σας είπε ο Τσίπρας το βράδυ και σας έμεινε”, η απάντηση ήταν απογοητευτική. Καμία. Τον κοιτούσαν, δεν τον άκουγαν!

Εγώ θυμόμουν μία, τη φράση “παρά φύση” που είπε για την προτεινόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ., αλλά μέχρις εκεί. Ο Μεϊμαράκης, από την άλλη, έπαιξε με το χάντικαπ της εικόνας του παλαιού. Οι απαντήσεις του όμως ήταν πλήρεις, συγκεκριμένες και στο τέλος της βραδιάς οι λέξεις “ωρομίσθιος”, “νεομνημονιακός” και “μετάλλαξη” που είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα, συν η βλάσφημος λέξη “λαθρομετανάστης”, που απευθυνόταν σε ακροδεξιούς ψηφοφόρους, έμειναν έντονα χαραγμένες στη μνήμη.

Κάτι άλλο που έχει σημασία, στη δική μου αντίληψη τουλάχιστον, ήταν ότι ο Τσίπρας εμφανίστηκε αμυνόμενος στην πρώτη ώρα της αναμέτρησης, χρησιμοποιώντας τρεις φορές το δικαίωμα απάντησής του. Για να λάβει ισάριθμες ευθύβολες απαντήσεις από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος έμοιαζε το αφεντικό της συζήτησης. Δεν είμαι βέβαιος ποιον βοήθησε τελικά το επεισόδιο για το ύψος, ο Μεϊμαράκης στο τέλος φάνηκε ακομπλεξάριστος και έπαιξε με τον καμεραμάν. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άγνωστο πώς αντιδρά το μέσο συντηρητικό κοινό, στους πιτσιρικάδες αρέσουν συνήθως οι ροκιές, στους μεγαλύτερους, όχι.

Ακόμη τρεις παρατηρήσεις. Είθισται οι πρόεδροι κομμάτων να εξηγούν γιατί ζητούν την επανεκλογή τους. Στην περίπτωση Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε ντυμένος έτοιμος να συμμετάσχει σε διαγωνισμό μοντέλου, δεν συνέβη. Επίσης, υποτίθεται ότι το πλεονέκτημα Τσίπρα είναι το προβάδισμά του στην καταλληλότητα. Ακόμη και ισοπαλία αν ήρθε το ματς -που δεν ήρθε-, ο Μεϊμαράκης κέρδισε στρατηγικά. Τέλος, ποια επίδραση είχε το ντιμπέιτ σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες; Ο Τσίπρας πριν από το ντιμπέιτ είχε πρόβλημα χαμηλής συσπείρωσης. Πέτυχε να την αυξήσει ή μήπως όχι; Ο Μεϊμαράκης στόχευε -πλην της σύγκρισης- σε ειδικά κοινά, όπως η εκλογική βάση των ΑΝ.ΕΛ., της Χρυσής Αυγής, οι 18άρηδες κ.ά. Πέτυχε τη διείσδυση που ήθελε ή όχι;

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.dimokratianews.gr