Προς διάσπαση οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Το ‘κόμμα της δραχμής’ διεκδικεί τα όργανα – Όπλο του Τσίπρα οι εκλογές και η λίστα

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία, με κύριο χαρακτηριστικό την επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδέχεται να προκαλέσει γενικότερες ανακατατάξεις.

Το κυβερνών κόμμα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει ενωμένο, παρά τη σχετική περιστασιακή ρητορική επιφανών στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Και αυτό για τρεις λόγους:

–  Είναι προφανές στον καθένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον και επίσημα δύο κόμματα σε συσκευασία ενός. Το μυστικό δεν είναι πια μυστικό. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του κυβερνόντος κόμματος μας έκρυβε συνομωτικά τις προθέσεις της και μόλις τώρα εκδηλώθηκε ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή (συγκροτεί πλέον επίσημα το “κόμμα της δραχμής” στην πολιτική σκηνή). και αυτότη στιγμή που η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η στρατηγική θέση της κυβέρνησης, ποτέ δεν έπαψε να είναι η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

– Η εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ  στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Συνεπώς οι σημερινές διακηρύξεις της Αριστερής Πλατφόρμας δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση και μόνο ως αποσχηστικό μανιφέστο μπορούν να εκληφθούν από ένα κόμμα που εξελέγη για να κυβερνά στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

–  Πέρα από την καθοριστική αυτή διάσταση στρατηγικών θέσεων, φαίνεται ότι χάθηκε οριστικά και η ψυχική συνοχή των αντιτιθέμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μια κρίσιμη εξέλιξη για την ενότητα του κόμματος, που σιγά – σιγά θα αρχίσει να περνά και στη βάση του.

Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν να χτυπούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου: “ H επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και, σε μια κρίσιμη ώρα, δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας , λίγο πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του όπου αποκαθήλωσε τον κ. Λαφαζάνη και τα άλλα στελέχη που αμφισβητούν την ορθότητα της πολιτικής του.

H απάντηση της ομάδας Λαφαζάνη ήρθε από το δημοσιογραφικό της όργανο, το iskra.gr: “O ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση, δεν πρέπει να παγιδευθούν σε έναν ολισθηρό “μονόδρομο”που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους “θεσμούς”. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποτραπούν “οι πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναίρεση και ακύρωση τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης”.

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι τα κεντρικά όργανα, και πολλές τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος που ηγείται ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλους κομμουνιστικούς ,αριστερίστικους και «αντιευρωπαϊκούς» σχηματισμούς. Στο ίδιο το Πολιτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία μιας μόνο ψήφου.

Ο κ. Λαφαζάνης, σε συζητήσεις με δημοσιογράφους ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ο αρχηγός του και πρωθυπουργός υπόκειται στις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων του. Και με αυτό το δεδομένο θα ξεκινήσει μια εσωτερική καμπάνια αμφισβήτησης της επίσημης κυβερνητικής θέσης και ενδεχομένως της κομματικής νομιμότητας του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, οι συνθήκες στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, δίνει την εξουσία στον πρωθυπουργό να διαμορφώσει και παρουσιάσει τις λίστες των υποψηφίων σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση που διενεργηθούν 18 μήνες μετά τις προηγούμενες.  Η δυνατότητα αυτή του δίνει ευχέρεια ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών. Οι εκλογές, μόλις τελειώσουν τα δύσκολα με τους δανειστές, είναι η πιό πιθανή εξέλιξη.

Με αυτά τα δεδομένα, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, αφού οι διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο είναι καθοριστικές και αγεφύρωτες. Οποιαδήποτε επιφανειακή συγκολλητική διαδικασία θα ήταν περισσότερο από προφανής στο εκλογικό σώμα, εκτός κομμουνιστικής λογικής (και τα περισσότερα ηγετικά στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούνται από τη λογική αυτή)  και αντικείμενο χλευασμού από την αντιπολίτευση.

Το ερώτημα είναι αν η ισχυρή παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας στον κομματικό μηχανισμό έχει ανάλογη απήχηση και στο πολύ ευρύτερο ακροατήριο των  ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα παραμένει εξαιρετικά ισχυρή…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.7imeres.gr