Ο αγαπημένος διατροφολόγος των καλλιτεχνών σας συμβουλεύει για τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και τα γιορτινά εδέσματα, τα κεράσματα και τα γιορτινά τραπέζια μας χτυπάνε την πόρτα. Είναι μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις και προβληματισμό για το πως θα διατηρήσουμε την «σωστή» διατροφή μας καταναλώνοντας όλα αυτά τα λαχταριστά εδέσματα. Μας προκαλεί τύψεις όμως η κατανάλωση τους;

Του Σπυρίδωνα Μπενία

Το άγχος να μην χαλάσουμε την διατροφή μας, να μην πάρουμε κιλά και οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για αυτές τις γιορτινές μέρες.

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει “καλό” και “κακό” φαγητό!

Όλα τα τρόφιμα σε σωστές ποσότητες μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Δεν αποκλείουμε ομάδες τροφίμων αλλά διατηρούμε μια ισορροπημένη και εύγευστη διατροφή. Σε μια διατροφή όλες οι τροφές επιτρέπονται, η ποικιλία, η ισορροπία και το μέτρο είναι τα βασικά συστατικά για να διατηρήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα, είτε σε περίοδο εορτών είτε όχι.

Η φιλοσοφία «έλα μωρέ γιορτές είναι, ας φάμε τώρα και μετά ξεκινάμε δίαιτα» το μόνο που θα καταφέρει είναι να μας ενισχύσει την υπερκατανάλωση και να μας γεμίσει ενοχές, ο οποίες ενδεχομένως να μας οδηγήσουν στην συνέχεια σε μια περιοριστική διατροφή.

Ο μύθος ότι η διατροφή πρέπει να είναι περιοριστική, ώστε να έχει αποτέλεσμα, έχει τις περισσότερες φορές τα αντίθετα αποτελέσματα και οδηγεί στην επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους που έχουμε χάσει.

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε μερικά χριστουγεννιάτικα tips!

Καταναλώστε κανονικά όλα τα γεύματα που περιέχει το ημερήσιο διατροφικό πλάνο σας και μην παραλείψετε κάποιο με την λογική ότι θα είστε καλεσμένοι το βράδυ σε γιορτινό τραπέζι.

Στο γιορτινό τραπέζι σερβίρετε εσείς τον εαυτό σας και βάλτε την ποσότητα φαγητού που αντιστοιχεί στο διατροφικό πλάνο σας. Χωρίστε νοητά το πιάτο σας στα τρία, στο μισό πιάτο βάλτε την σαλάτα, στο 1/3 συμπληρώστε κρέας (πηγή πρωτεΐνης) και στο υπόλοιπο 1/3 μια πηγή υδατάνθρακα (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί). Μην ξεχνάτε, ισορροπημένη διατροφή είναι η κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων και όχι ο περιορισμός μιας και η υπερκατανάλωση μιας άλλης.

Γιορτές είναι και όλοι θέλουμε να τσουγκρίσουμε και να ευχηθούμε «και του χρόνου!». Μπορείτε να πιείτε ένα – δυο ποτηράκια κρασί συνοδεύοντας το εορταστικό φαγητό. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το αίσθημα της πείνας επομένως, μην παραλείπετε το νερό!

Ο γλυκός πειρασμός δεν τελειώνει όμως στο γιορτινό τραπέζι, ακολουθούν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Σχεδόν αδύνατον να αντισταθούμε επομένως, η κατανάλωση με μέτρο είναι το παν. Και μην ξεχνάτε και του χρόνου πάλι θα τα ξανά φάμε!

Και αν ξεφύγετε και φάτε λίγο παρά πάνω απολαύστε το, χωρίς τύψεις!

Καλές γιορτές με υγεία και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές!

Μπενίας Σπυρίδων Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μπενίας Σπυρίδων Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος