Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Η “σιωπηλή” μάστιγα με τα ύπουλα συμπτώματα

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά ΚαραπέτσαΕιδικό πνευμονολόγο και Αντιπρόεδρο ΕΝΘΕ, ηΧΑΠ έχει εξελιχθεί σε μάστιγα που μας δίνει παγκοσμίως 3 εκατομμύρια νεκρούς τον χρόνο. Μπορεί να είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, τόνισε, αλλά κύριος παράγοντας είναι το κάπνισμα. Το 2030 αναμένεται να είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και η έγκαιρη ανακάλυψη περιπτώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο να την αναπτύξουν, έχει κομβική σημασία στη διαχείριση και πρόγνωση της νόσου στο μέλλον, ανέφερε ο κ. Καραπέτσας. “Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως και επισκέψου τον πνευμονολόγο σου”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία από τις πιο ύπουλες ασθένειες του ανθρώπου σήμερα.

Όπως εξηγεί άλλωστε η κα Ευαγγελία Φούκα, υπεύθυνη ομάδας εργασίας βρογχικού άσθματος ΕΠΕ, πέρα από το κάπνισμα που είναι ο νούμερο ένα παράγοντας και ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων, η περιβαλλοντική ρύπανση σε αστικά κέντρα και σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους δεν είναι ευκαταφρόνητη. Τα πρώιμα συμπτώματα δεν χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου, όπως ο πρωινός βήχας των καπνιστών, ωστόσο η ΧΑΠ αποφράζει σταδιακά τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων.

Δυστυχώς, μόνο όταν το 50-60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί, ο ασθενής αρχίζει να έχει ανησυχητικά συμπτώματα και κρίσεις δύσπνοιας και λοίμωξης που συχνά τον οδηγούν στο νοσοκομείο, επισήμανε η κα Φούκα. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή, εξήγησε.

Σύμφωνα με έρευνες, 10 ενήλικοι καπνιστές στους 100 πάσχουν από ΧΑΠ (10%), δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν, το 56% από αυτούς, δηλαδή 300.000, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουνενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν. Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες – 11,6% έναντι 4,8%. Η ΧΑΠ επηρεάζει περισσότερο τον αγροτικό πληθυσμό (15,1%), ενώ στα αστικά κέντρα και στην Αθήνα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 10,1% και 6%. Το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ ανά ασθενή, ανέρχεται στα €5.582. Το έμμεσο κόστος ανά ασθενή (κόστος απώλειας παραγωγικότητας) ανέρχεται στα €1.398,3 ενώ το άμεσο κόστος στα €2.809. Το άμεσο μη ιατρικό (χρόνος ασθενών, χρόνος φροντιστών) υπολογίζεται στα €1.374 ανά έτος.