Ο πρώτος γερμανικός ιατρικός σύλλογος Ελλήνων

«Γένεσις, Ένωση Ελλήνων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας» ονομάζεται ο πρώτος σύλλογος Ελλήνων ιατρών που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Τα Νέα”, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας,  εργάζονται ήδη 1.800 Έλληνες γιατροί. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των γιατρών που βρίσκονται στην περιοχή.

Η δημιουργία του συλλόγου έχει στόχο να βοηθήσει τους Έλληνες γιατρούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν, αλλά και να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο με δωρεές σε ελληνικά ιδρύματα.

Ο Σταμάτης Κιούφης, ειδικευόμενος γιατρός καρδιολογίας και πρόεδρος του συλλόγου, μιλώντας στην Deutsche Welle, επισημαίνει ο ότι ο σύλλογος έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με στόχο να βοηθήσει με χρήματα, φάρμακα και γνώσεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα. Ένας ακόμη στόχος του συλλόγου είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω σε ιατρικά θέματα για Έλληνες που ζουν ήδη πολλά χρόνια στη Γερμανία.

Ο Αλέξης Θεοδώρου, γραμματέας του πρώτου συλλόγου ιατρών ανέφερε: “Αν και γνώριζα άψογα τη γλώσσα, ήρθα στη Γερμανία και χρειάστηκα μεγάλη βοήθεια. Η γραφειοκρατία και είναι μεγάλη και δεν είναι καθόλου εύκολη η ορολογία που έχουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι δύσκολο ακόμη και το να βρεις σπίτι“.

Παράλληλα, ο Λεωνίδας Καραπάνος , ειδικευόμενος γιατρός στην ουρολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας, βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στη Γερμανία. Ο ίδιος δήλωσε: “Τα πολλά χρόνια αναμονής για να κάνει ένας γιατρός ειδικότητα στην Ελλάδα, με οδήγησαν στην απόφαση να φύγω. Η γλώσσα ήταν η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετώπισα μαζί με τον «καταθλιπτικό» καιρό“. Τα προβλήματα για τον ίδιο ωστόσο ξεπεράστηκαν με την πάροδο του χρόνου και η ζωή πέρασε σε άλλο επίπεδο ενώ έγινε πιο ευχάριστη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2013, οι Έλληνες γιατροί στη Γερμανία έφθασαν τους 2.847. Με τα στοιχεία όμως που διαθέτει ο νεοϊδρυθείς ιατρικός σύλλογος, τους τελευταίους μήνες έχουν καταφθάσει από την Ελλάδα στη Γερμανία τουλάχιστον ακόμη 600 Έλληνες γιατροί, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 3.500. Περίπου δηλαδή όσους έχει η Βρετανία, η οποία αποτελεί ιστορικά τον πρώτο τόπο επιλογής Ελλήνων επιστημόνων.

Μάλιστα, για να εξυπηρετούνται οι Έλληνες γιατροί στη Βρετανία, έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 20 χρόνια τέσσερις ιατρικοί σύλλογοι.