Γρίπη: Τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν - Πότε η νόσηση θεωρείται σοβαρή

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια και τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά. Ωστόσο πότε η νόσηση από γρίπη πρέπει να μας ανησυχεί;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχουν αναρτημένο στην ιστοσελίδα τους έναν πλήρη οδηγό για όσα πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά πότε ορισμένα σημάδια φανερώνουν ότι πρέπει να δεχθούμε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Πυρετός ή αίσθημα πυρετού / ρίγη
βήχας
πονόλαιμος
ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη
μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι
πονοκέφαλοι
κόπωση (κούραση)
ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν εμετό και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι όσοι πάσχουν από γρίπη πυρετό.

Επιπλοκές της γρίπης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από γρίπη αναρρώνουν σε λίγες ημέρες, ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα ατόμων που θα αναπτύξουν επιπλοκές (όπως πνευμονία) ως αποτέλεσμα αυτής.

Οι ιγμορίτιδες και οι λοιμώξεις των αυτιών είναι παραδείγματα μέτριων επιπλοκών από τη γρίπη, ενώ η πνευμονία είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να προκύψει, είτε από μόλυνση μόνο από τον ιό της γρίπης, είτε από συν-μόλυνση του ιού της γρίπης και βακτηρίων. Άλλες πιθανές σοβαρές επιπλοκές που προκαλούνται από τη γρίπη μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα), του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα) ή των μυϊκών ιστών (μυοσίτιδα, ραβδομυόλυση) και πολυοργανική ανεπάρκεια (για παράδειγμα, αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια).

Η λοίμωξη της αναπνευστικής οδού από τον ιό της γρίπης μπορεί να προκαλέσει ακραία φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και να οδηγήσει σε σήψη, την απειλητική για τη ζωή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η γρίπη μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα χρόνια ιατρικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν κρίσεις άσθματος, ενώ έχουν γρίπη και τα άτομα με χρόνια καρδιακή νόσο μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση αυτής της κατάστασης που προκαλείται από τη γρίπη.

Ποιοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τη γρίπη

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα άτομα των 65 ετών και άνω, άτομα κάθε ηλικίας με ορισμένες χρόνιες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτη ή καρδιοπάθεια), έγκυες και παιδιά κάτω των 5 ετών, αλλά κυρίως παιδιά κάτω των 2 ετών. Ωστόσο, ότι κάποιος δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πάει να πει πως είναι άτρωτος.

Προειδοποιητικά σημάδια για επιπλοκές της γρίπης
Τα άτομα που εμφανίζουν τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια θα πρέπει να λάβουν αμέσως ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τις οδηγίες των CDC.

Στα παιδιά

Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
Μπλε χείλη
Τραβήγματα στα πλευρά σε κάθε αναπνοή
Πόνος στο στήθος
Σοβαρός μυϊκός πόνος (το παιδί αρνείται να περπατήσει)
Αφυδάτωση
Δεν είναι σε εγρήγορση ή δεν αλληλεπιδρά όταν είναι ξύπνιο
Επιληπτικές κρίσεις
Πυρετός άνω των 40 που δεν ελέγχεται με φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό
Σε παιδιά κάτω των 12 εβδομάδων, οποιοσδήποτε πυρετός
Πυρετός ή βήχας που βελτιώνονται αλλά στη συνέχεια επανέρχονται ή επιδεινώνονται
Επιδείνωση χρόνιων ιατρικών καταστάσεων

Στους ενήλικες:

Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά
Επίμονη ζάλη, σύγχυση, αδυναμία αφύπνισης
Επιληπτικές κρίσεις
Μη ούρηση
Έντονος μυϊκός πόνος
Σοβαρή αδυναμία ή αστάθεια
Πυρετός ή βήχας που βελτιώνονται αλλά στη συνέχεια επανέρχονται ή επιδεινώνονται
Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων