Νέα όπλα στη μάχη κατά της χοληστερίνης

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην μείωση της χοληστερίνης σε σχέση με τις ευρέως συνταγογραφούμενες σήμερα στατίνες υπόσχονται φάρμακα που βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Σύμφωνα με τις δύο πρώτες κλινικές δοκιμές, φαίνεται επίσης ότι μειώνουν εξίσου σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Τα πορίσματα των δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, αφορούσαν το φάρμακο evolocumab (γνωστό και ως Repatha) της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen και το alirocumab (γνωστό και ως Praluent) των Sanofi και Regenron. Οι κλινικές μελέτες έγιναν σε δύο ομάδες 4.465 ασθενών (για το evolocumab, επί ένα έτος) και 2.341 ατόμων (για το alirocumab, επί ενάμισι έτος).

Τα δύο φάρμακα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και ανήκουν στην κατηγορία των «αναστολέων PCSK9», που εμποδίζουν τη δράση στο ήπαρ της εν λόγω πρωτεΐνης, η οποία «φρενάρει» την αποβολή της χοληστερόλης από τον οργανισμό (οι στατίνες μπλοκάρουν εξαρχής την παραγωγή της χοληστερόλης στο ήπαρ).

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις των επιστημόνων, τα πειραματικά αυτά φάρμακα κατάφεραν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) περίπου κατά 60%.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η μεγάλη αυτή μείωση επιτεύχθηκε ακόμη και σε ασθενείς που ήδη έπαιρναν στατίνες.

Ωστόσο, το μειονέκτημά τους είναι ότι χορηγούνται, μέχρι στιγμής, σε ενέσιμη μορφή κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σε αντίθεση με τις στατίνες που λαμβάνονται με τη μορφή χαπιού.

Περισσότερα στοιχεία για τα νέα σκευάσματα αναμένεται να δώσουν οι μελέτες που θα ακολουθήσουν, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2017.