Γκάγκα: Διευρύνθηκαν τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά αντισώματα - Ποιους αφορά

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορωνοϊό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στην ανάρτησή της η κα Γκάγκα ενημερώνει τους γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα ότι τα κριτήρια χορήγησης έχουν διευρυνθεί και αφορούν ασθενείς νοσηλευόμενους και μη. Επισημαίνει, δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναρτηθεί το μοριακό τεστ στο μητρώο covid.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί συζήτησαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα στην τελευταία τους συνεδρίαση και αποφάσισαν τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης για να μπορέσουν να τα λάβουν άμεσα όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται.

 

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής είχε εκδώσει σύσταση σχετικά με την προτεραιότητα στη διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Επιτροπή τόνισε ότι η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενδείκνυται μόνο για τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου, προ της ενδεχόμενης εισαγωγής για νοσηλεία του ασθενούς.