Μπορούμε να κάνουμε «πάντρεμα» διαφορετικών εμβολίων;-H απάντηση της Β. Παπαευαγγέλου

Επί του ζητήματος σχετικά με το κατά πόσο ασφαλής και αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός δόσεων διαφορετικών εμβολίων, άλλης το καθένα τεχνολογίας, τοποθετήθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι η έρευνα «αφορά σε άτομα άνω των 50 ετών που σε μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ξεκίνησαν AstraZeneca και στη συνέχεια πήραν εμβόλιο mRNA, είτε το αντίστροφο.

Η πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet αναφέρεται κυρίως στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι εμοβλιασθέντες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τις γνωστές παρενέργειες των εμβολίων, όπως κόπωση, κεφαλαλγία και μάλιστα κάνουν ένα σχόλιο. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα τέτοιο σχήμα θα πρέπει οι εργαζόμενοι μετά τη δεύτερη δόση ίσως θα πρέπει να λείψουν για δύο με τρεις ημέρες από τη δουλειά τους».

«Δεν έχουμε δεδομένα ακόμα αναφορικά με την ανοσογονικότητα που προσφέρει αυτό το σχήμα εμβολιασμού. Δηλαδή το κατά πόσο επηρεάζεται η ανοσολογική απάντηση με τη χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων. Είναι δεδομένα που περιμένουμε. Οι συγγραφείς επεκτείνουν τη μελέτη τους και σε άλλα εμβόλια όπως της Novavax. Περιμένουμε να δούμε κι άλλα δεδομένα», προσέθεσε η κα Παπαευαγγέλου.