Το λιγότερο 4πλάσιος ο πραγματικός αριθμός ημερησίων κρουσμάτων στην Ελλάδα

Τα κρούσματα που επισήμως ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ στην χώρα μας είναι το λιγότερο, τετραπλάσια σε αριθμό από τα ανακοινωθέντα.

Αυτό επισήμανε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης, ο οποίος συγκεκριμένα αποκάλυψε πως σύμφωνα με τις αναλύσεις των μοντέλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα πραγματικά καθημερινά κρούσματα στη χώρα μας είναι 4 με 6 φορές περισσότερα απ’ αυτά που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.

«Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη και από την εφαρμογή των self test, με την ανεύρεση ασυμπτωματικών ατόμων», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα  self tests μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν, ένα πολύ καλό επικουρικό μέσο διασφάλισης ασφαλέστερου εργασιακού και δημόσιου περιβάλλοντος.

«Σε όσους ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου διασποράς, καλό θα είναι το τεστ να επαναλαμβάνεται ανά 3ήμερο όπως στον τομέα της εκπαίδευσης, τόνισε.

Self test και για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εντάσσει και τους απασχολούμενους ή συμμετέχοντες σε θρησκευτικές τελετές, ενόψει του Πάσχα, κοινωνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να υπόκεινται στην ανά 3ήμερο εξέταση.

Απαραίτητα τα self test για την επανέναρξη παραγωγικών και κοινωνικών λειτουργιών

Ο ίδιος σημειώνει ότι εφόσον υπάρχει επάρκεια διανομής θα πρέπει η διαδικασία της ανά εβδομάδα διενέργειας εξέτασης να υιοθετηθεί απ’ όλες τις επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου διασποράς και απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. «Η σωστή χρήση τους από τους πολίτες αλλά και εργαζόμενους ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη παραγωγικών και κοινωνικών λειτουργιών», τονίζει.

Μόσιαλος για την έξοδο του Πάσχα, την οποία ανέμεναν με ανυπομονησία πολλοί: Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα επιπλέον ρίσκο αυτή τη στιγμή

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στις γιορτές που πλησιάζουν και τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα.

«Δεν μπορούμε με περίπου 850 συμπατριώτες μας στις ΜΕΘ και με την πίεση που υφίσταται αυτή η στιγμή το σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες απελευθερώσεις εκπαιδευτικής και οικονομικής δραστηριότητας, να πάρουμε ένα επιπλέον ρίσκο αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με ένα άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τον Μάιο», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές LIVE».

«Να γίνει έκκληση στους πολίτες ότι το Πάσχα θα το περάσουμε εκεί που ζούμε»

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε πως «θα έλεγα η κυβέρνηση να κάνει μια έκκληση στους πολίτες ότι το Πάσχα θα το περάσουμε εκεί που ζούμε».

«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύριο συμπατριωτών μας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς περιοχές όπου η ένταση της πανδημίας δεν είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα», κατέληξε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας LSE.