Και τα μάτια «μαγνήτης» του κορωνοϊού - Επιστρέψτε στα γυαλιά όσοι φοράτε φακούς επαφής

Ακόμη ένας τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού, προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο  «υψηλού» κινδύνου. Εκτός λοιπόν από  το βήξιμο, το φτάρνισμα ή ακόμη και το γέλιο σε κοντινή απόσταση προς ένα άτομο, και τα μάτια  είναι «μαγνήτης» για τον ιό.

 

Η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χρήσιμα στοιχεία από τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οθφαλμολογίας.

Κάποιος μπορεί  να μολυνθεί αγγίζοντας κάτι που έχει τον κορονοϊό – όπως τραπέζι ή πόμολο – και στη συνέχεια πιάνοντας το πρόσωπο ή τρίβοντας τα μάτια του. οι ιός φτάνει, άρα, και στα δάκρυα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης

 

Παράλληλα εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να επιστρέψετε στα γυαλιά σας για λίγο.

Οι χρήστες των φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Εάν συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής, ακολουθήστε τις συμβουλές υγιεινής για να περιορίσετε τις πιθανότητες να σας προσβάλλει ο κορωνοϊός.

Τα γυαλιά μπορεί να προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας και ο κορονοϊός να σταματήσει εκεί.

Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο κορονοϊός μπορεί ακόμα να φτάσει στα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές. Εάν φροντίζετε ασθενή ή πιθανώς εκτεθειμένο άτομο, τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να προσφέρουν περισσότερη κάλυψη.

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Είναι μία κίνηση που κάνουμε όλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος αυτή τη φυσική συνήθεια, ωστόσο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε έναν χαρτί αντί για τα δάχτυλά σας προκειμένου να μην μεταδοθεί κει σε εσάς ο κορονοϊός.

Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο – ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια – πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.