Πώς θα ξέρετε αν πάθατε... κορωνοϊό: Τα συμπτώματα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν δύο μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, να κάνει λόγο και επίσημα πλέον για πανδημία.

Η ανησυχία των πολιτών εντείνεται μέρα με τη μέρα, και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται πλέον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλές είναι οι χώρες που λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει και η ενημέρωση των πολιτών. Για αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες ανά χώρα, ενημερώνουν τους πολίτες για το ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, ώστε να τον διαχωρίσουμε από άλλες ασθένειες που προσβάλλουν το κοινό αυτό το διάστημα, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Να σημειωθεί ότι η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορονοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες.

Κυρίως αναπνευστικά είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε όσους νοσούν από κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο κορονοϊός παρουσιάζει κυρίως αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.

Ακόμη,  μπορεί να εμφανιστεί σωματική κόπωση και πόνος στους μύες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μόλυνση από τον covid-19 προκαλεί πνευμονία, οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού ή νεφρική ανεπάρκεια.

Τα σημάδια συνήθως εμφανίζονται 2 ή και 14 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό. Παρόλα αυτά, υπήρξε περίπτωση στην Κίνα, στην οποία ένας ηλικιωμένος άνδρας εμφάνισε τα συμπτώματα 27 μέρες μετά την προσβολή του από τον κορονοϊό.

Βεβαίως, υπάρχουν κι ορισμένα συμπτώματα, που είναι σπάνια και πλήτουν ένα μικρό μέρος από όσους έχουν μολυνθεί. Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι η συσσώρευση φλέγματος, ο πονοκέφαλος, η αιμόπτυση και η διάρροια.

Όπως προκύπτει και από τον πίνακα του ΠΟΥ  που ακολουθεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού είναι ο πυρετός και ο ξηρός βήχας.

simptomata