Ακόμη 14 προσκυνητές θετικοί στον κορωνοϊό - Στα 45 ανέβηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στους 45 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς άλλοι 25 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από αυτούς που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από τουςΑγίους Τόπους. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Τσιόδρας : Μπορεί να νοσήσει το 10%-15% του πληθυσμού

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας την Πέμπτη 5/3 όταν ανακοινώθηκε ότι 21 άνθρωποι που συμμετείχαν σε ταξίδι στους Αγίους Τόπους, είναι θετικοί στον νέο κορωνοϊό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τέσσερις ακόμη από τους ταξιδιώτες  βρέθηκαν θετικοί στον ιόαυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας σε 35.

Συνολικά στο προσκύνημα συμμετείχαν 54 άνθρωποι.

Εννέα από τα 21 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο.

Διασωληνωμένος

Την ίδια στιγμή επιδεινώθηκε η υγεία του 66χρονου, του πρώτου ανθρώπου από τους προσκυνητές που νόσησε. Σύμφωνα με πληροφορίες είνα από το πρωί διασωληνωμένος. Άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ.

«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα», σημειώνουν οι ειδικοί ως προς τη διασπορά του ιού.