Καλοκαίρι: Τα πάντα για τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Μπήκαμε στο καλοκαίρι και θα βιώσουμε ζεστές μέρες με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας φίλο…τον ήλιο μας.Ο ήλιος λοιπόν ή αλλιώς “πηγή ζωής” θα μας συντροφεύει τους μήνες που ακολουθούν προσφέροντάς μας ζωτικά οφέλη:

1.Φτιάχνει τη ψυχολογία μας:Ανεβάζει την διαθεση μας γιατι η ίδια του η παρουσία αλληλεπιδρά με την ψυχολογία μας και τις πνευματικές μας λειτουργίες.Η παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών (ουσιών του εγκεφάλου που δημιουργούν χαρά),της σεροτονίνης(που συνδέεται με την ψυχική ευφορία) είναι οι λόγοι της αντικαταθλιπτικής του δράσης.

 2.Γερά & όμορφα μαλλιά: Οι ηλιαχτίδες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής π.χ.σμηγματοροΐκή δερματίτιδα.Έχει επίσης πολυ θετική επίδραση στα λιπαρά μαλλιά και στο πρόβλημα της πιτυρίδας.

 3.Ενδυναμώνει οστά και μύες: Είναι γνωστό σε όλους πως η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι ο ήλιος.Γι’αυτό πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν την ελεγχόμενη έκθεσή μας στον ήλιο το καλοκαίρι ώστε να συλλέξουμε το μέγιστο ποσοστό βιταμίνης D ως προφύλαξη για το χειμώνα που ακολουθεί.Βασική της λειτουργία είναι η εναπόθεση του ασβεστίου που λαμβάνει ο οργανισμός μας στα οστά.

4.Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα:Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργεί διαστολή των αρτηριών.Γεγονός πολυ θετικό εάν σκεφτούμε ο κινδυνος καρδιακών επεισοδίων καραδοκεί για όσους έχουν βουλωμένες αρτηρίες(δηλ.συστολή των αρτηριών).

5.Φροντίζει τον ύπνο μας:Σ’αυτό το θέμα ο ήλιος παίζει άριστα τον ρόλο του ρυθμιστή. Η ορμόνη που βοηθά στον ύπνο μας ονομάζεται μελατονίνη.Η παραγωγή της λαμβάνει χώρα στην υπόφυση του εγκεφάλου,η οποια διεγείρεται με το σκοτάδι & εμποδίζεται με το φως.Οπότε η αποφυγή του ηλίου θα μας οδηγούσε όλους στην εξάντληση και την αδυναμία.

 6.Ευεργετεί την σεξουαλικότητα:Το καλοκαίρι πολλες φορές αναφέρεται και ως η εποχή του έρωτα, καθόλου τυχαία, και αυτό γιατί ο ήλιος εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τις φερορμόνες.Ουσίες οι οποίες διεγείρουν την σεξουαλικότητα και σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία ανεβάζουν τη libido μας.

Τέλος,οι ερευνητές του Cambridge έγραψαν στο περιοδικό Nature Communications μετά απο σχετική έρευνα ότι το χειμώνα αυξάνεται η δραστηριότητα των φλεγμονωδών γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος,ενώ το καλοκαίρι αντι-φλεγμονωδών γονιδίων.

Ο ήλιος λοιπόν μας προστατεύει και από τα άπλα κρυολογήματα,αλλά κυρίως είναι ένας ακόμη λόγος που μας κάνει να χαμογελάμε και εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε καλά αυτό.

Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός