Σε κίνδυνο βρίσκεται η αντιμετώπιση του AIDS καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ηγεσία αλλά και λογοδοσία στα προγράμματα πρόληψης, τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Σε σχετική έκθεση ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν, αναφέρει ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση της επιδημίας υπήρξε «εμπνευσμένη», με 42% μείωση σε θανάτους που σχετίζονται με το AIDS, από την κορύφωση του 2004. Αυτή η πρόοδος είχε αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον HIV.
«Αν αποδεχθούμε το status quo αμετάβλητο, η επιδημία θα επανέλθει σε αρκετές χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.
Η δέσμευση να μπει τέλος στην επιδημία του AIDS έως το 2030 περιλαμβανόταν στους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, ένα φιλόδοξο πλάνο για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανισότητας, το οποίο υιοθέτησαν να μέλη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Reuters.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 26,2 δισ. δολάρια, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η αντιρετροϊκή θεραπεία έγινε διαθέσιμη για 15 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό το διάστημα, ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από τον HIV κάθε χρόνο μειώθηκαν σε 2 εκατ., από 3,1 εκατομμύρια.
Όμως, 22 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν με τον HIV, δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.