Και στην Δανία ο ιός Ζίκα (upd)

Η Δανία προστέθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφηκαν κρούσματα του επικίνδυνου ιού Ζίκα.

Όπως μεταδίδει το euronews, ένας Δανός που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό διαγνώστηκε με τον ιό, ενώ, σύμφωνα με το Russia Today, κρούσματα του Ζίκα καταγράφηκαν επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και Ελβετία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην πόλη Άαρους της Δανίας ανέφεραν πως ο ασθενής είχε ταξιδέψει στη Νότια και την Κεντρική Αμερική όπου σαρώνει ο ιός. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρους. Αρχικά είχε εμφανίσει συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες, ωστόσο αργότερα οι εξετάσεις βγήκαν θετικές στον ιό Ζίκα.

Ο ιός, που μεταδίδεται από ένα κουνούπι- και όχι με την ανθρώπινη επαφή- έχει συνδεθεί με την πρόκληση σημαντικών εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες βρέφη στη Βραζιλία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Πολλά από τα νεογνά αυτά γεννήθηκαν με μικροκεφαλία.

Χθες ανέβηκαν στις 22 ο αριθμός των χωρών και περιοχών της αμερικανικής ηπείρου όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού Ζίκα, διπλασιαζόμενος μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Το ξέσπασμα του ιού επηρεάζει μεγάλα κομμάτια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το συσχετισμό μεταξύ του ιού Ζίκα και της μικροκεφαλίας που παρατηρείται σε βρέφη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, «η σύνδεση μεταξύ μικροκεφαλίας και Ζίκα μέχρι στιγμής είναι κυρίως περιστασιακή και εντοπίστηκε εργαστηριακά μόνο σε οκτώ περιπτώσεις. Όμως, φυσικά, η τεράστια αύξηση του Ζίκα, ειδικά στη βορειοανατολική Βραζιλία, και η αύξηση των περιπτώσεων με Ζίκα προκαλούν εύλογες ανησυχίες. Το μείζον τώρα είναι να δούμε αν υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος».

Ο ΠΟΥ προβλέπει διάδοση του ιού σε όλη την αμερικανική ήπειρο εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το ίδιο κουνούπι που προκαλεί και δάγκειο πυρετό.

Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές καθησυχάζουν, αφού ο ιός είναι διαγνώσιμος και μη θανατηφόρος.

Εν τω μεταξύ, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, εντείνεται και η ανησυχία ιδίως στη Βραζιλία εν όψει του Καρναβαλιού του Ρίου και εν μέσω των τελικών προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι.