Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας παθαίνουν κατάθλιψη -Οι άνδρες όχι

Πιο συχνά εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης οι γυναίκες που έχουν υψηλές θέσεις στην επαγγελματική ιεραρχία απ’ ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ερευνητές από το Όστιν ανέλυσαν τη συμπεριφορά 1.300 ανδρών-στελεχών και 1.500 γυναικών σε αντίστοιχα πόστα ευθύνης, για τις ανάγκες της μελέτης «Φύλο, Επαγγελματική Εξουσία και Κατάθλιψη» (Gender, Job Authority and Depression), η οποία θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στην Εφημερίδα της Υγείας και της Κοινωνικής Συμπεριφοράς (Journal of Health and Social Behavior).

Οπως προδημοσιεύει το αμερικανικό Time, η έρευνα καταδεικνύει ότι γυναίκες με εξουσία που επηρεάζει την πληρωμή, την απόλυση και την πρόσληψη προσωπικού παρουσίαζαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης απ’ ό,τι γυναίκες που δεν είχαν τέτοια εξουσία. Αντίθετα, άνδρες σε αντίστοιχα διευθυντικά πόστα και με εξίσου σημαντικές για τους υφισταμένους τους ευθύνες παρουσίαζαν πολύ λιγότερα συμπτώματα της νόσου, απ’ ό,τι άνδρες που δεν είχαν διευθυντική θέση.

Επιρρεπείς οι γυναίκες

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό στη μελέτη μας είναι ότι οι γυναίκες με εξουσία στη δουλειά είναι πιο επιρρεπείς στα προγνωστικά χαρακτηριστικά που είναι ισχυροί δείκτες της καλής ψυχικής υγείας» τονίζει η κοινωνιολόγος Tetyana Pudrovska και προσθέτει: «Εκείνες οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες, έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο εισόδημα, απασχολούνται σε διάσημα επαγγέλματα και έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία και την αυτονομία από ό,τι οι γυναίκες χωρίς εξουσία στη δουλειά. Ωστόσο, έχουν τη χειρότερη ψυχική υγεία σε σχέση με τις γυναίκες κατώτερου επιπέδου».

Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στη δουλειά πολύ περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες, καθώς καλούνται να ξεπεράσουν πολλά στερεότυπα και αντίσταση στη δική τους ανέλιξη και κυριαρχία. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια εμπόδια.

«Άνδρες σε θέσεις εξουσίας είναι συνεπείς με τα αναμενόμενα στερεότυπα και το γεγονός πως ο άνδρας είναι σε θέση κυριαρχίας και ηγεσίας είναι κάτι αποδεκτό ως κάτι κανονικό και τυπικό» αναφέρει η Pudrovska και εξηγεί πως «αυτό αυξάνει την ισχύ τους και την αποτελεσματικότητά τους ως ηγέτες και μειώνει τις διαπροσωπικές τους συγκρούσεις».

 

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/