Το πάχος αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού

Η αύξηση του βάρους συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο Σιάτλ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Oncology». Στην έρευνα συμμετείχαν 3.388 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού μέσα στη δεκαετία του 1990.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος μεγάλωνε αυξανόταν και ο κίνδυνος η γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξανόταν κατά 17%. Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος ανέβαινε πάνω από 30, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 37%. Το τραγικό ήταν σε γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 35 όπου ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξανόταν κατά 58%.

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με υγιές σωματικό βάρος στο ξεκίνημα της μελέτης, οι οποίες αύξησαν κατά 5% το Δείκτη Μάζας Σώματος τους κατά τη διάρκεια δεκαετούς παρακολούθησης, αύξησαν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 36%. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35 κινδύνευαν όχι απλά να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού αλλά να εμφανίσουν την επιθετικότερη μορφή αυτού του καρκίνου.